Regina Zăpezilor - Joan D. Vinge




Atunci când poveștile se împletesc cu realitatea ne simțim din nou copii, măcar un pic.

Regina Zăpezilor este o reinterpretare a celebrului basm, pe care îl știm cu toții. Pătrundem într-o lume fantastică, plină de mistere și supranatural, intrigi, lupta dintre Bine și Rău, mai exact dintre Vară și Iarnă.

Se apropie sfârșitul erei Iernaticilor și a Reginei Zăpezilor, Arianrhod. Peste puțin timp, va avea loc ultimul festival și, odată cu el, va veni schimbarea. Domnia Reginei Zăpezilor va lua sfârșit, urmând ca asupra Tiamatului să domnească Văratecii, până la următoarea schimbare, care va avea loc peste 100 de ani.

Însă Arianrhod va face tot ce îi stă în putință pentru a continua să stăpânească Tiamatul, chiar și după moarte, cei 150 de ani de domnie părându-i prea puțini. La Festivalul anterior, unde Văratecii, Iernaticii și Extraplanetarii au uitat de granițe, domnii și teritorii, pentru o noapte, Arianrhod înseminează nouă femei Văratece cu genele ei, creându-și 9 clone.


Doar una însă este perfectă, Moon. Identică la asemănare cu Arianrhod, Moon are însă o personalitate proprie. Preferă să ofere decât să primească, să iubească fără să ceară nimic în schimb, să se apropie de oameni.

Trăiește în armonie printre insulari, alături de vărul ei, Sparks, născut în urma aceluiași Festival. El este pasionat de tehnologie, ea de cunoaștere, el vrea să știe toate mecanismele lumii, ea vrea să știe toate răspunsurile la întrebări. Cu toate diferențele dintre ei, știu că sunt hărăziți unul altuia și se iubesc mai presus de orice.

În momentul în care Moon este aleasă pentru a fi Sibilă (un fel de înțeleaptă cu puteri de la zei, care știe răspunsurile la toate întrebările), Sparks vrea să se răzbune și pleacă în Carbuncle, pe teritoriul lui Arianrhod.


Acolo, cedează tentației și devine Starbuck, iubitul lui Arianrhod și mana dreaptă a acesteia, cel care face toate lucrurile rele în locul și din vina ei. Se schimbă treptat, devenind din băiatul vesel, dornic de cunoaștere, un monstru, toate acestea pentru a o uita pe Moon, pentru a o înlocui.

Arianrhod se folosește de el pentru a o atrage pe Moon, să o învețe șiretlicurile sale și cum să îi conducă pe oameni după ce Regina Zăpezii va fi sacrificată. Aceasta întâmpină însă unele probleme în drum spre Carbuncle și ajunge pe o altă planetă, unde timpul trece mult mai repede si de unde nu se mai poate întoarce pentru a îl găsi și salva pe Sparks.

Arianrhod este nevoită să găsească un alt plan și decide să îi extermine pe Vărateci la ultimul festival, totul pentru a putea să își păstreze Regatul.

În tot acest timp, Jerusha și BZ, doi polițiști extraplanetari, încearcă să o oprească pe Regină, înainte de a fi prea târziu.

Dar oare vor reuși să îi afle planurile și să o oprească sau va fi Iarnă pe vecie?

Ce se va întâmpla cu Moon? Va reuși să se întoarcă pe planeta ei? Îl va mai revedea vreodată pe Sparks?


O poveste frumoasă, plină de suspans, care te prinde fără să îți dai seama, încă de la prima pagină. Personaje, complexe, bine conturate și acțiune și intrigi cât cuprinde. O poveste bine scrisă, pe care o recomand cu drag.

Cartea a apărut la Editura Nemira și o puteți achiziționa de aici.

Etichete: , , ,