Poveste de iarnă - Mark Helprin



" A fost odată un cal alb, într-o dimineață tăcută de iarnă, pe când zăpada acoperea străzile cu delicatețe, într-un strat subțire, iar cerul era încă luminat de stele, mai puțin spre răsărit, unde zorile se trezeau într-o inundație de lumină albăstrie. "

Așa începe Povestea de iarnă care ne plimbă într-un New York înghețat, fermecat de frumusețea iernii și de dragostea din ochii celui care îl privesc. Pătrundem într-o atmosferă magică, în care realul se îmbină cu visele, nefirescul devine firesc și dragostea rezistă vreme de secole.

Dragostea, ridicată la suprem, este principalul personaj al acestei cărți: dragostea față de un oraș care te atrage până ajungi să te identifici cu el; dragostea dintre doi oameni, care trece de orice barieră, chiar și cea a timpului.

Bun de citit "la gura sobei", romanul are niște descrieri care te fac să visezi, te fac să pătrunzi într-o lume feerică, unde iarna e magie.


Peter Lake este un mecanic bun, însă își câștigă existența ca și spărgător. Orfan de la o vârstă fragedă, este crescut de Oamenii Golfului, până la 12 ani. După, ajunge în New York, unde își câștigă existența furând și înșelând pe alții. Îl întâlnim mereu pe fugă, cu "Codițele" pe urmele lui, care se chinuie să îl omoare, fără succes, însă. Este de neatins, în mare parte și datorită calului său alb, Athansor.



Beverly este fiica lui Isaac Penn, deținătorul ziarului The Sun. De o frumusețe angelică și de o inteligență sclipitoare, Beverly știe că mai are puțin și va muri. Tuberculoza o macină zi de zi, singurul lucru care îi prelungește viața fiind faptul ca doarme afară, într-un cort asamblat pe clădirea în care locuiește familia sa.


Când Peter încearcă să jefuiască locuința familiei Penn, în lipsa acestora, nu se așteaptă să dea de Beverly, așa cum nici ea nu se așteaptă ca în casa ei să fie un străin. Se îndrăgostesc pe loc, tumultos, pur, sincer. 

Peter nu este atras de bogățiile ei, o vrea doar lângă el, cât mai mult. Au parte de o poveste frumoasă de dragoste, dar scurtă. În câteva luni, Beverly moare și întreaga familie se dezintegrează. Peter nu poate suporta să trăiască fără ea, așa că își găsește și el sfârșitul în apele oceanului, împreună cu Athansor.




Însă, dragostea lui Beverly nu îl lasă să moară, astfel că, îl găsim pe același Peter, un secol mai târziu, viu și nevătămat. Nu își amintește nimic din trecutul său, dar e conștient că aparține unui alt timp și loc.

Într-un New York al anilor 2000, într-o schimbare continuă, găsim o singură constantă: dragostea.

Poate vă întrebați ce s-a întâmplat cu Peter Lake. Trecutul i s-a redeschis pe deplin? A reușit să oprească timpul în loc? S-a alăturat femeii pe care o iubea? Ori prețul plătit pentru un oraș întru totul drept a însemnat prăbușirea lui irevocabilă? "


Cartea a apărut la Editura Nemira, în 2014, are 816 pagini și o puteți achiziționa de aici, cu 50% reducere.

Etichete: , , , , ,