Cină cu Anna Karenina - Gloria Goldreich - Recenzie



De câte ori nu citiți o carte și încercați să vă puneți în pielea personajelor? Să le găsiți alte drumuri decât cele alese de scriitor? Să vă imaginați alte sfârșituri? De câte ori nu găsiți asemănări între ceea ce citiți și viața voastră? De câte ori problemele personajelor nu vă par atât de reale, încât simțiți că sunt ale voastre? De câte ori nu visați scenarii, aventuri, continuări? De câte ori nu sunteți una cu cartea? Eu pățesc la fiecare carte, de fiecare dată. 

Noi, cititorii înrăiți, nu citim multe cărți, ci trăim mai multe vieți! Noi ne implicăm trup și suflet și ne susținem ideile și părerile, până în pânzele albe. Noi iubim și urâm, suferim și ne bucurăm, suntem acolo, în miezul acțiunii. 

Când am primit cadou Cină cu Anna Karenina, de la prietena mea, Adriana, m-am îndrăgostit de copertă. M-am bucurat când am primit-o de citit la provocarea #alegeocarte, din grupul nostru de cititori frumoși, mai ales că descrierea promitea nopți frumoase de lectură.

Șase prietene se întâlnesc periodic să discute despre cărțile citite. Clubul lor de lectură este pretextul care le-a apropiat, le-a făcut să fie prietene. La câteva săptămâni, ele se întâlnesc acasă la una din ele, pentru a dezbate ultima carte citită. Iau cine copioase, mânâncă prăjituri, beau cafea și fac dezbateri. Opiniile lor diferă, fiecare își susține punctul de vedere, părerile curg una după alta. 

În discuțiile lor, îi schimbă destinul Annei Karenina, o analizează pe Madame Bovary, îi plâng de milă Lolitei sau le invidiază pe Micuțele doamne. Pe parcursul unui an, emit ipoteze, schimbă finaluri, analizează caractere, dar, mai presus de toate, dezvăluie părticele din ele, își scot la iveală trăirile, încheagă prietenii, se regăsesc și o iau de la capăt.

Când Cynthia le anunță că divorțează, toate sunt uimite. Ea și Eric aveau o viață de vis, invidiată de toate. O casă uimitoare, cariere extraordinare, copii minunați, bani mulți. Tot ce își puteau dori. Anunțul acesta picat din cer le dezechilibrează și le face să se întrebe cât de bine se cunosc una pe alta și pe ele însele, mai ales că Cynthia nu vrea să le dezvăluie motivul.

Speriate de situația asta nou apărută, fiecare își ia viața la analizat, încercând să își regăsească dragostea, curajul sau puterea.

Trish are o căsnicie în care a intervenit prea multă monotonie. În adâncul sufletului ei, nu îi poate ierta lui Jason acea singură dată în care a înșelat-o.

Jen lasă prea mult de la ea și evită discuțiile în contradictoriu. Toată lumea profită de acest aspect, inclusiv iubitul ei, Ian și sora sa, Elizabeth.

Elizabeth are un copil bolnav de autism, care este centrul universului ei. Stă într-o căsătorie în care nu este fericită, gândindu-se doar la Adam, fiul ei.

Donna este o libertină. Are doi iubiți și o libertate deplină. Nu vrea să calce pe urmele mamei ei, care a suferit toată viața alături de un bărbat care nu mai era întreg la minte.

Rina își crește singură fiul, tatăl acestuia fiind un mister. Trece de la o religie la alta, de la o pasiune la alta, fiind mereu în schimbare.

Toate au impresia că știu multe una despre alta, dar, pe parcursul unui an, multe dezvăluiri vor fi făcute și multe schimbări vor avea loc. Pornind de la obsesia pentru divorțul Cynthiei, fiecare va dezvălui câte puțin din ea, fiecare se va deschide. Și totul, datorită cărților care le unesc.

Ce motivații stau în spatele acțiunilor lor? Cum le va schimba lectura? Cine vor deveni ele, pe parcursul acestui an? 

O carte minunată, pe care o recomand oricărui cititor. :)



Etichete: , , , ,