Și mă întunec - Saga Cuceritorului #1 - Kiersten White - Recenzie



Mă bucur extraordinar de tare când văd autorii străini interesați de istoria noastră, de poporul nostru. Am citit Dracula lui Bram Stocker când eram prin liceu și am fost fascinată. Fascinată de detalii, fascinată de scriitură, fascinată de întreaga carte.

M-am apucat de citit Și mă întunec cu gândul la Dracula. Îmi era puțin teamă că voi fi dezamăgită, dar mă bucur că nu a fost cazul. Și mă întunec e o carte bună, care combină istoria cu ficțiunea în așa fel încât totul pare credibil. Se simte fascinația autoarei pentru istoria noastră, se simte sufletul pe care l-a pus în carte.

Cartea ne plimbă prin Valahia și Transilvania, ca mai apoi să ne ducă în Imperiul Otoman, la Edirne și Amasya. Avem parte de comploturi și intrigi, de trădări și crime, de lupte și războaie, de dragoste și ură, de prietenie și relații încâlcite.

La curtea Valahiei, facem cunoștință cu Vlad Dracul (fără legătură cu vampirii, numele vine de la Ordinul Dragonilor). Acesta este un om slab, fără coloană vertebrală, care își abandonează copiii la curtea sultanului Murad al II-lea, pentru a se păstra pe el în siguranță.

Ladislav/Lada (autoarea l-a înlocuit pe Vlad Țepeș cu Lada) și Radu sunt extrem de diferiți. Lada este războinică, bătăioasă, fără pic de grație. Este în stare să ucidă cu sânge rece, fără să aibă remușcări. Își urmărește scopul întotdeauna, fără să arate nicio clipă de slăbiciune. Radu este sensibil, frumos, diferit. El este ținta bătăilor și a batjocurei, bunătatea lui fiind considerată o slăbiciune, de către Lada. 

Părăsiți de către tată la Edirne, Lada și Radu trebuie să își croiască drumul prin propriile forțe, trebuie să reziste și să învingă. Unul prin forță, celălalt prin inteligență... Se împrietenesc cu Mehmed (cunoscut în istorie ca Mehmed cuceritorul), fiul sultanului, între ei trei fiind o relație cum nu se poate mai ciudată. Sunt cei mai buni prieteni și ar face orice unul pentru altul. Mehmed și Lada se îndrăgostesc unul de altul, iar Radu îl iubește pe Mehmed, fără ca acesta să realizeze.

Orientarea sexuală a lui Radu îl chinuie zi de zi, frământările sale interioare fiind foarte bine aduse la suprafață de către autoare.

Cei doi îl vor ajuta pe Mehmed să ajungă pe tron, cu riscul de a pierde tot, inclusiv viața. Vor conduce armate de ieniceri, vor ucide, vor înșela, vor fi trădați. Radu se va converti la islamism și va considera Imperiul Otoman acasă. Lada, însă, va trăi zi de zi doar cu gândul la Mama Valahia, pregătită să o recucerească.

Cine va câștiga și cine va pierde? Ce vor trebui să sacrifice pentru a ajunge unde vor? 

Mi-a plăcut cartea foarte mult și o recomand tuturor celor pasionați de ficțiune istorică. La un moment dat, m-a pierdut puțin prin tactici militare și de război, dar ăsta a fost singurul minus. În rest, cartea are de toate: acțiune, dragoste, prietenie, frământări interioare, descrieri frumoase, tradiții, religie. 

Mulțumesc, Leda Edge! Cartea este primul volum din seria Saga Cuceritorului și o puteți achiziționa de aici.

Etichete: , , , , ,