Anomalii - Sadie Turner, Colette Freedman - Recenzie



Cum ar fi dacă am locui într-o lume în care nu mai există boli, războaie, lipsuri? Într-o lume în care fiecare are un rost al lui și toată lumea este mulțumită?

Într-o astfel de lume trăiește Keeva, o adolescentă de 15 ani. În urma unui război, Sobek a preluat controlul asupra lumii. A creat Guvernarea Globală și, prin intermediul Terțiarului, implantat fiecărui nou născut, a reușit să țină sub control întreaga populație rămasă.

Oamenii au devenit docili, mulțumiți cu ce li se oferă, fericiți că sunt în viață. O viață programată, încă de la 5 ani... Fiecare are un partener desemnat, încă de prima oară când merge în Tabăra Monarch. La 15 ani, toți adolescenții merg a doua oară în tabără, pentru a fi imprimați cu partenerul desemnat, urmând a se căsători la 18 ani.

Keeva așteaptă tabăra cu nerăbdare, împreună cu prietenele ei. Nu știe însă, că viața i se va schimba radical. Împreună, cu alți 6 tineri, Keeva află, cu stupoare, că sunt niște Anomalii. Partenerii desemnați la 5 ani le-au murit, deci ei trebuie să fie reimprimați. În timpul antrenamentelor crunte, Keeva află adevăruri la care nu s-ar fi așteptat vreodată. Află că nu este totul atât de roz pe cât vrea Sobek să pară și vede cu ochii ei cum cei imprimați își pierd orice urmă de umanitate, devenind niște roboți, programați să facă ce dorește conducătorul.

Anomaliile sunt avertizate: se conformează sistemului sau sunt reciclate. Unul dintre protectori le povestește despre o rezistență, făcându-i să vadă că există și o altă cale, că au posibilitatea de a alege.

Keeva se întoarce acasă ca și protector, dar abia atunci începe adevărata aventură. Împreună cu Kai, băiatul arogant ce o enervează, dar care îi este drag prieten, se vor alătura rezistenței, încercând să îl oprească pe Sobek să mai manipuleze oamenii. Află despre Lieni, despre Hibrizi, ființe cu puteri speciale. Dar, va afla cine este ea? Va reuși să se cunoască și să își accepte puterile?

În paralel, avem și povestea lui Calix, fiul conducătorului lumii. Ați zice că ar trebui să fie fericit. Ei, bine, nu! Calix află pe pielea lui ce înseamnă puterea tatălui său. Este obligat să ucidă și să facă lucruri pe care nu și-ar fi imaginat că le va face. Răutatea tatălui său îl face să își promită un singur lucru: să îl ucidă pe acest monstru. Va reuși?

Anomalii este o distopie minunată, scrisă într-un ritm alert, amețitor. Mulțumesc, Editura Herg Bernet

Etichete: , , , , ,