Dă mai departe - Catherine Ryan Hyde - Recenzie


Vă rugam zilele trecute să vă gândiți la o idee care ar putea schimba lumea. Răspunsurile au fost variate: unii ar începe schimbarea de la ei, alții ar schimba sistemul de învățământ; unii ar dărui, alții dimpotrivă...

Dar, ce răspunsuri ar da niște copii de 12 ani?


Reuben, noul profesor de științe a lui Trevor, vine cu o idee de temă ciudată, pentru niște puști. Puși în fața ideii de a schimba lumea, cei mai mulți sunt reticenți sau, pur și simplu, amuzați. Trevor știe că va face tot posibilul să găsească o idee bună, care să funcționeze. Nu neapărat pentru nota în plus, cât și pentru că își dorește să schimbe ceva.

Trevor locuiește doar cu mama lui, Arlene, după ce tatăl a dispărut, pur și simplu, fără a spun vreun cuvânt. El este un puști aparent simplu, dar cu o inteligență sclipitoare. Pus față în față cu așa o provocare, el se gândește la un sistem care ar putea funcționa: cum ar fi dacă fiecare dintre noi am ajuta 3 oameni, iar acei oameni ar da ajutorul mai departe altor 3 persoane, în loc să ne răsplătească? În scurt timp, lumea ar fi mult mai bună, pentru că vei ajuta și vei fi ajutat, la rândul tău.

În teorie, pare simplu, în practică, nu este chiar atât de ușor să îi convingi pe alții să dea mai departe un ajutor. Știe că va trebui să muncească mult și să găsească persoanele potrivite pentru acest proiect.

Între timp, încearcă să îi facă pe mama sa și pe profesorul său să se apropie unul de altul, și ei făcând parte din marele său plan.

Dar, la un moment dat, Trevor se împotmolește, fiindu-i greu atât să mai continuie, cât și să mai vadă rezultatele muncii lui. Deznădejdea îl cuprinde, convins că a dat greș. Așa să fie oare?

Dă mai departe a fost o lectură pe cât de ușoară pe atât de pătrunzătoare. O lectură care te face să te oprești și să încerci să faci ceva. Dacă un puști de 12 ani poate, tu de ce nu ai putea? O lectură pe care ar trebui să o citim cu toții, pentru a învăța să dăm mai departe.

Mulțumesc, PandoraM! Cartea o puteți achiziționa de aici!


Etichete: , , , , ,