Îngeri rătăciți - Marius Albert Neguț


" Cititorule, crezi că te poți desprinde așa ușor de trecut?Crezi că, dacă l-ai trăit, nu ai nicio vină?Chiar dacă tu nu recunoști, el te-a creat omul ce ești acum. El îți domină viitorul, pentru că tu, naiv fiind, îi permiti să rămână în umbră, necunoscut."


Teroare, haos, durere, suferință, credință, speranță...un amalgam de sentimente și de trăiri am avut cât am citit Îngeri Rătăciți. De ce Îngeri rătăciți?, m-am întrebat. De ce nu?, mi-a răspuns cartea, cu fiecare pagină pe care am dat-o.

Înainte de a vă spune câte ceva despre carte, vreau să îl felicit pe Marius pentru un roman de debut extraordinar, bine documentat, bine scris. O lecție de istorie a poporului român, pe care oricine ar trebui să o știe. De asemenea, vreau să vă spun că drepturile de autor din vânzarea cărții ajung la copiii defavorizați. Cumpărând cartea de aici, nu doar veți avea parte de o lectură minunată, ci veți face și o faptă bună!

Regimul comunist a dat naștere famiililor numeroase, fiind interzise avorturile și divorțurile. Pe lângă faptul că populația a crescut, a crescut și numărul de decese în rândul femeilor care încercau să își provoace avort. A crescut și numărul copiiilor născuți și abandonați apoi. A crescut și numărul violențelor în familie. Nu că acum lucrurile ar sta diferit. Sub masca democrației, violențele încă există, copiii părăsiți încă există. Singura diferență este că numărul avorturilor crește...și crește.

Revoluția din '89 , un strigăt spre democrație, un sacrificiu uman, ne-a fost prezentată în așa fel încât să fim manipulați. Manipulați am fost și după, jocurile de putere fiind mult mai mare decât ne putem imagina. În cartea lui Marius, realitatea te izbește, cu toate dedesubturile ei.

Încercarea Lianei (fiica vitregă a senatorului Iordache, om politic important) de a se sinucide este factorul declanșator atât pentru evenimente din prezent (1995), cât și pentru amintiri din trecut.
Dorința Liei cea mai mare este să moară. După ce tatăl său este omorât la revoluție și mama sa își pierde mințile, fata suferă zi de zi. Nu o ajută nici faptul că tatăl său vitreg este un om îngrozitor, care face trafic de copii ai străzii și poate face orice dorește, fără a fi tras la răspundere.

Este salvată în ultima clipă de către Ursu, un om al străzii. Dar cine este Ursu? Este un om încercat de viață. Când tatăl său alcoolic îi ucide mama, acesta ajunge în grija statului, unde îndură bătăi, foame, umilințe la care nu ar trebui să fie supus niciun copil. Când Roza și Sofian reușesc să îl scoată din orfelinat și să îl înfieze, viața i se va schimba. Dar, nu pentru mult timp...Ajunge în armată și acolo i se schimbă radical întreaga viață, fiind rănit în timpul Revoluției și ajungând în comă. Acum, nu mai are nimic de pierdut, deja a pierdut prea multe...


Gargamel este protejatul lui Ursu, un băiețel doar. Îi apropie aceleași suferințe și aceleași umilințe. Este un copil isteț, care are ghinionul să fie părăsit de mamă, ca mulți alți copii ai străzii.


Ursu îi promite Liei să nu o dea pe mâna lui Iordache, care o caută nu pentru el, ci pentru soția lui. În goana lor nebună prin tunelurile ascunse din București, aflăm poveștile lor cutremurătoare de viață. Facem cunoștință cu lumea ascunsă a oamenilor străzii, ne întâlnim cu polițiștii corupți, din țara în care totul se rezolvă cu suma potrivită într-un plic.

O carte care te ține captiv în povestea ei, pe care nu o poți lăsa din mână, pe care o citești revoltat, plin de furie, când vezi nedreptățile care au loc la tot pasul. O carte pe care o citești cu emoție, cu lacrimi în ochi și nod în gât. O carte pe care v-o recomand din tot sufletul.

Mulțumesc, Libris!

Etichete: , , , ,