Drumul spre Ierusalim - Jan Guillou




Într-o lume în care tehnologia ne controlează viețile și ne subjugă, poveștile cu cavaleri și domnițe din alte vremuri ni se par desprinse dintr-o lume ireală, greu de crezut că a existat cu adevărat. Fascinația care le înconjoară, fac din aceste povești unele neapărat de citit, măcar odată în viață.

Drumul spre Ierusalim este o carte care te ține cu atenția la cote maxime, deoarece îți dezvăluie fapte istorice, credințe pierdute, lupte cavalerești și... cavaleri templieri. Misterul care îi învăluie pe cavalerii templieri, acei călugări - războinici, este prezent și în paginile acestei cărți, o mărturie a evenimentelor din secolul 11.

Arn este doar un copil atunci când destinul i se schimbă, în urma unei promisiuni făcute de mama sa, Sigrid, în fața lui Dumnezeu. Ajunsă într-un moment de cumpănă, privindu-și copilul pe moartea, aceasta îi promite Domnului că va face orice, inclusiv să renunțe la Arn, dacă acesta revine la viață. Cum rugăciunile îi sunt auzite, Arn este salvat, dar pierdut, în același timp. Pentru că frica de Dumnezeu este un lucru cu care oamenii acelor vremuri erau deprinși, Sigrid renunță la copilul ei drag, pe care îl lasă în grija călugărilor de la o mănăstire cisterciană, spre a fi crescut pentru și în numele credinței.

Cu anii care trec, Arn devine un tânăr educat, crescut în spiritul credinței în Dumnezeu și în semenii săi. De asemenea, el este instruit și în arta mânuirii armelor de către fratele Guilbert, fost cavaler templier. Chiar dacă el nu știe asta. Arn este unul din cei mai buni luptători pe care războinicul Guilbert a avut ocazia să îi vadă, în toate cruciadele în care a luptat.

Călugării nu știu însă care este planul Domnului pentru tânărul Arn, așa că îl trimit pe acesta înapoi în lume, total nepregătit pentru lumea exterioară. Plecat în pustietate un copil, Arn se întoarce la tatăl și fratele lui, fără a ști ce îl așteaptă și fără a ști cum să se descurce în lumea reală. 


Încrederea lui în oameni este considerată prostie, bunătatea lui este luată în derâdere, regulile stricte după care se ghida în mănăstire nu au nicio valoare printre oamenii obișnuiți.

Păcatele îi dau târcoale și îl ademenesc și Arn nu știe cum să se descurce cu atâtea tentații. Nici dragostea nu îl ocolește, ba chiar îl lovește direct, fără avertizare în prealabil.

Însă, în neștiința lui, va comite păcate de neiertat... care îl vor trimite pe Drumul spre Ierusalim, fiind nevoie să lase totul în urmă, pentru a doua oară...

Cartea face parte din Trilogia Cruciadelor, o serie de citit, din punctul meu de vedere. Mulțumesc, Editura Univers!



Etichete: , , , , ,