Inimă de samurai - Margi Preus



Nu contează ce origini ai și de unde provii, dacă ai ambiție și îți dorești ceva cu adevărat, poți reuși orice și poți ajunge oriunde, oricât de greu ar fi! Cu ideea asta am rămas eu în minte, după ce am citit Inimă de Samurai, carte inspirată din viața lui Nakahama Manjiro, cunoscut ca primul japonez care a ajuns în America.

Întotdeauna mi-au plăcut cărțile și filmele inspirate din realitate. Simt ca iau și eu parte la o bucățică mică din viața acelor persoane și mereu rămân cu întrebarea: Ce ar fi fost dacă? Ce ar fi fost dacă ar fi luat alte decizii? Ce ar fi fost dacă viața i-ar fi luat-o pe alt făgas? Ce ar fi fost dacă e o întrebare minunată, care dezvoltă imaginația și îți proiectează alte scenarii în cap. Nu vă sfiiți să o folosiți! :)


Manjiro este doar un copil de 14 ani când, în timpul unei partide de peschuit, împreună cu alți prieteni, sunt prinși de furtună și duși departe, fără posibilitatea de a se întoarce acasă. Naufragiază pe o insulă pustie, unde pierd numărul zilelor, săptămânilor, lunilor....Oare ce se va alege de ei? Vor putrezi acolo, departe de toți și de toate?

La mult timp după ce își pierd orice speranță. sunt salvați, ca prin minune. Însă, salvatorii lor sunt nimeni alții decât "barbarii cu ochii albaștri", care locuiesc de cealaltă parte a Oceanului. Cu siguranță îi vor omorî, așa cum au auzit că se întâmplă când cazi pe mâna lor. Însă, intențiile salvatorilor lor sunt mai mult decât pașnice.

La bordul vasului, Manjiro află că acei oameni ciudați provin din America. Petrecând zi după zi alături de ei, le învață limba și obiceiurile și află că poveștile despre barbari sunt doar niște invenții. Din Manjiro, se transformă în John Mung, vânătorul de balene. 

Căpitanul vasului îl ia cu el în America, unde îl crește ca pe un fiu. Este trimis la școli și ajută la ferma familiei. Dar, oricât ar încerca să fie plăcut, lumea se uită ciudat la el și se lovește de prejudecăți. Dorul de casa lui și de Japonia îl chinuie din ce în ce mai tare. Mirosul orezului gătit de mama sa, vocile surorilor sale, imaginea colibei care i-a fost casă îl răscolesc, făcându-l să nu își mai găsească locul.

Numai că, japonezii au reguli stricte. Cine a plecat de pe insulă și a călcat pe un alt pământ, nu mai are voie să pună piciorul înapoi pe pământ japonez. Va reuși Manjiro, un biet băiat de pescar, să schimbe mentalități înrădăcinate de secole și să scoată Japonia din izolare? Vor reuși ceilalți să treacă peste prejudecăți și să îl accepte pe Manjiro așa cum este, un băiat japonez, crescut în America? Va reuși el să creeze o punte de legătură între cele două lumi?


Mulțumesc, Booklet Fiction! Cartea o puteți achiziționa de aici.



Etichete: , , ,