Diamantul din șatră - Nelu Sorin Stancu



" Fericirea se duce la cel care crede în ea. "

Liberi ca pasărea cerului, aprigi ca focul, iuți ca argintul, șătrarii trăiesc după regulile lor, iubesc după aceleași reguli și sunt uniți ca frații. Uniți la bine și la rău, la necaz sau bucurie, șătrarii sunt o mare familie. Ei nu au nevoie de multe. Le ajunge roua florilor să se spele, cântecul vântului să danseze, o pătură de iarbă să doarmă sub cerul liber. Caii și căruțele le sunt casă, magia și vrăjitoriile le sunt literă de lege, credința le este balsam pentru suflet.


Însă, cum vor rezista ei când blestemul aurului le va pune stăpânire pe suflete ?



În 1942, rromii sunt deportați în Transnistria. Pentru a nu își lăsa aurul pe mâna soldaților, o șatră de lângă București își ascunde întreaga comoară, punând un blestem asupra ei, pentru a putea fi folosită doar pentru dăinuirea șatrei.

Mulți ani mai târziu, șatra este refăcută, singurii supraviețuitori ale acelor vremuri potrivnice fiind Moș Godrun, fostul bulibașă și Mama Sia, o vrăjitoare bătrână. Secretul este bine ascuns într-un talisman, de existența căruia știu doar ei doi.

Autorul ne face cunoștință cu viața din șatră, cu tot ce înseamnă ea: tradiții, iubiri, povești lângă foc, copii logodiți încă de la vârste fragede, inocența și bucuria copiilor desculț, muzică lăutărească și drumuri, multe drumuri.

Facem cunoștință cu Șandor, diamantul șatrei, cel care preferă să citească, să își depăsească condiția, cel care va schimba soarta întregii șatre. Mereu prins între pofta lui de cunoaștere și dragostea față de Iris, fiica Mamei Sia, Șandor se evidențiază în întreaga șatră, tocmai pentru că este diferit.


Când hotărăsc să meargă în Transnistria pentru a îi comemora pe cei pierduți acolo, cei din șatră habar nu au că acest drum le va schimba întreaga viață. Secretul aurului este dezvăluit, din greșeală și lăcomia îi împinge pe unii la crime, doar, doar vor afla unde este ascunsă comoara.

În grija lui Șandor cade păstrarea talismanului în care este ascuns secretul, pe umerii lui cade întreaga responsabilitate. 

Când în căutarea comorii pornește și un mare mafiot rus, soarta șatrei este pecetluită. Mulți vor muri și multe lucruri se vor schimba. Stă oare în puterea lui Șandor să schimbe lucrurile sau blestemele sunt prea puternice?


Mulțumesc autorului pentru Diamantul din șatră, o carte necesară în literatura noastră! O carte plină de tradiții, o carte care te face să vezi o comunitate cu totul altfel, din interior. O carte frumoasă!

Etichete: , ,