Mâna dreaptă a somnului - John Wray


De ce Mâna dreaptă a somnului? Recunosc că întrebarea asta mi-am pus-o târziu, abia după ce Amira m-a întrebat dacă mâna dreaptă a somnului e moartea sau leșinul. M-a lăsat puțin (puțin mai mult, ca să fiu sinceră) cu gura căscată și fără răspuns. I-am promis că îi răspund după ce termin cartea, dar, sincer, încă nu știu...

Să fie coșmarurile pe care le are Oscar Vouxlauer, după ce a trecut prin război? Să fie moartea, atât de aproape de el, dar care îl ocolește? Încă mai meditez...


Tânărul austriac Oscar este înrolat în Primul război mondial când avea doar 16 ani. Mult prea devreme pentru a putea fi considerat bărbat, Oscar trebuie să ia parte la ororile războiului din primul rând, fără filtre, fără cei dragi lângă el, să îl apere. Lasă în urmă o mamă și un tată îndurerați, care nu știu dacă îl vor mai vedea vreodată.

Înconjurat de moarte și de morți, Oscar nu mai rezistă și dezertează. Ajunge în Ucraina, unde trăiește timp de 19 ani, alături de Anna, o văduvă bolșevică. Când aceasta moare, Oscar se întoarce acasă, crezând că a scăpat de consecințele dezertării lui.

Nimic nu mai e la fel nici acasă. Găsește un tată mort, o mamă aproape senilă și un oraș în plină ascensiune nazistă. El însuşi este schimbat și coșmarurile nu îi dau pace să trăiască în liniște. 

Se va izola de toți și de toate, trăind într-o cabană din pădure, ca un pustnic. Își va găsi dragostea în Else, sau poate doar se va amăgi.

Nimic nu este însă de ajuns să îl facă să uite. Odată ce războiul i-a pătruns în oase și în gânduri, va fi mereu un fost soldat și niciodată un om normal.


Mulțumesc, Editura Univers! Cartea o puteți achiziționa de aici.


Etichete: , , , ,