Povestea unei iubiri zbuciumate - Horacio Quiroga



Nu aș putea să vă spun de ce, dar citind Povestea unei iubiri zbuciumate, am avut mereu senzația că sunt față în față cu personajele din Invitația la vals a lui Drumeș.

Dacă titlul ne duce cu gândul la ceva siropos, să știți că nu e deloc așa. E o iubire ciudată, consumatoare, măcinată de orgolii și gelozie. O iubire care se naște din nimic și moare tot din nimic.

Rohan este un prieten apropiat al surorilor Elizalde (Lola, Mercedes și Egle). În vizitele sale dese, Egle, o fetiță de doar 8 ani, se îndrăgostește de el cu inocența pe care doar un copil o poate avea și îi promite că se va căsători cu el, când va crește.

După 8 ani de umblat prin alte țări, Rohan se întoarce și o găsește pe Egle matură, o femeie în devenire, care nu mai are nimic din fetița de altădată, nimic înafară de dragostea pentru el...

Rohan este atras în egală măsură și de Mercedes și de Egle, însă dragostea pentru aceasta din urmă îl mistuie, îl chinuie zi de zi. Se atrag și se resping și din câteva zâmbete și sărutări furate ajung logodiți.

Însă, după ce Egle îi mărturisește că a mai fost logodită, rațiunea lui nu mai există, pentru că gelozia îi întunecă gândurile.

Dialogurile simple, ușoare, fac cartea ușor de citit, însă trebuie analizate cu atenție, trebuie să citești printre rânduri, pentru a afla nuanțele și trăirile personajelor. 

Cartea este, în sine, o poveste de dragoste, dar eu nu prea am reușit să o văd așa. Este mai degrabă o poveste despre trăirile care te macină, despre demonii interiori, despre nevrozele care te împiedică să te bucuri de viață și să vezi partea bună a lucrurilor.

Mulțumesc Editurii Univers pentru carte, pe care o puteți achiziționa de aici.


Etichete: , , , ,