Înainte să te cunosc - Jojo Moyes


Înainte să te cunosc este o poveste de viață simplă, dar, în același timp complicată. Este o poveste de dragoste atipică, între doi oameni care nu au nimic în comun, dar pe care îi apropie o tragedie. Este o poveste despre schimbare, despre decizii și efectele pe care le au asupra noastră. Până unde avem dreptul de a alege? Care sunt limitele pe care ni le impunem?

Nu, nu am plâns la cartea asta, cum majoritatea au făcut-o. Nu am rămas nici cu o tristețe nemăsurată, pentru că eram sigură de sfârșit, eram pregătită. Am încercat doar să înțeleg, să mă pun în locul personajelor, să văd cum aș reacționa eu. Avem oare dreptul să renunțăm la viața noastră, indiferent cât de mizerabilă ar fi? Tind să cred ca nu, chiar dacă am înțeles perfect motivele din spatele deciziei.



Lou Clark este o tânără banală. Are 26 de ani și trăiește împreună cu părinții, pe care îi și întreține (atât pe ei, cât și pe bunicul, sora și nepotul ei.). Are o relație de 7 ani, care nu îi aduce nici o satisfacție și trăiește în umbra surorii ei mai mici. Totul se schimbă când rămâne șomeră și este nevoită să își găsească un nou loc de muncă.

Ajunge să lucreze la familia Traynor, ca și însoțitoare pentru Will, un tânăr imobilizat în scaunul cu rotile. Ce nu știe ea este că tot ce își dorește Will este să moară, fiind sătul de viața sa mizerabilă, atât de diferită de viața anterioară accidentului.


Will a fost întotdeauna un aventurier. Scufundări, sporturi extreme, motociclete, bani și viață de lux. Accidentul pe care l-a suferit în urmă cu doi ani l-a lăsat imobilizat, fără prieteni, fără iubită și fără nici o dorință de a mai trăi. Este hotărât să își pună capăt zilelor, la clinica Dignitas, din Elveția, unde este legală sinuciderea asistată. Le-a promis încă 6 luni părinților, înainte de a își duce planul la bun sfârșit.

În viața lui apare însă, ca o bombă de culoare, Lou, fata naivă și limitată, care vrea să facă mereu altora pe plac. Fără să știe, își vor schimba viețile. Ea îl va învăța să zâmbească și să se bucure de lucrurile mărunte, pe când el o va învăța să își depășească condiția, să nu se mai mulțumească doar cu puțin de la viață.



Povestea de dragoste care se înfiripă între ei doi este una relativ simplă, dar care schimbă vieți. Să nu vă așteptați la romantism sau la cine știe ce dulcegării, pentru că nu veți găsi. Povestea lor e mai degrabă o dramă, o lecție de viață. Lou află de intențiile lui Will și încearcă din răsputeri să îl facă să se răzgândească, deși, în adâncul sufletului, știe că nu va reuși.

Deși o iubește la rândul lui și este conștient că i-a schimbat viața, pentru Will nu este de ajuns această dragoste și nu vrea să o împovăreze și pe ea cu viața lui groaznică.

Tot ce le rămâne sunt 6 luni....6 luni în care se schimbă vieți, se modelează destine, se descoperă sentimente ascunse, se readuc zâmbete și lacrimi, deopotrivă.

https://www.youtube.com/watch?v=Eh993__rOxA

Cartea este prima parte a seriei Înainte să te cunosc și a apărut la Editura Litera.

Etichete: , , , , ,