Cât mai aproape de tine - Vlad Roman


De curând, la Editura Univers s-a lansat colecția Scriitori Români. Dintre cărțile noi lansate face parte și Cât mai aproape de tine, scrisă de Vlad Roman, carte câștigătoare a concursului de manuscrise din 2015 și totodată, romanul de debut al autorului.

Cât mai aproape de tine este o scrisoare, o scrisoare a personajului principal, David, către Ana, tânăra lui prietenă, care și-a pierdut memoria într-un accident. Prin această scrisoare, David încearcă să îi readucă frânturi din viața ei, să îi reamintească persoane și sentimente, să îi povestească evenimente importante, pe care poate că nu le-ar fi știut nici dacă nu și-ar fi pierdut memoria.

David și soția lui Marta, sunt prieteni buni cu Ana și cu viitorul său soț, Robert. Cei 4 au o legătură strânsă, chiar daca locuiesc la distanță. În urma accidentului, Robert moare și Ana este amnezică. David încearcă să își imagineze sentimentele lor, reconstituie frânturi și discuții, totul pentru a o ajuta să revină la normal și să își înțeleagă câtuși de puțin viața .

A fost interesant de urmărit evoluția personajelor prin ochii unei alte persoane, de urmărit evenimentele prin prisma celui care le povestește. Nu știm gândurile celorlalți, nu avem de unde să verificăm veridicitatea povestirilor, tot ce vedem este subiectivismul lui David.

Uneori, este greu de urmărit firul evenimentelor, deoarece autorul divaghează puțin și sare de la un subiect la altul. De asemenea, folosește multe descrieri, tocmai pentru a o ajuta pe Ana să înțeleagă, să își reamintească.

Per total, a fost o carte interesantă, genul de carte care te face curios tocmai datorită modului ciudat de narațiune. Deși a fost o scrisoare, personajele au fost bine conturate, evoluția lor la fel. Dacă și-a atins scopul, vă las să aflați singuri.

Mulțumesc, Editura Univers!

Etichete: , , , ,