Creatorii de manechine - Craig Cliff



" La Antipozi, copiii sunt ţinuţi în izolare până la 16 ani. Vitrinele expun manechine vii. O dată în viaţă, sezonul tablourilor vivante îţi decide viitorul, căsătoria, soarta.
Clipeşte şi toate şansele ţi s‑au spulberat.
Respiră şi vei avea o viaţă lipsită de râsete.
Mişcă‑te şi nu‑ţi vei mai găsi perechea.
Un sculptor de galioane (statuile fixate de prora vaselor cu pânze) şi un vitrinier văduv transformă orăşelul neo‑zeelandez Marumaru în scena unei confruntări fantastice între artă şi viaţă, între minciună şi adevăr, între iubire şi nebunie. Cu o intrigă demnă pl de Dickens, Creatorii de manechine este în acelaşi timp un roman istoric, povestea unui naufragiu pe‑o insulă pustie, o reinterpretare a unei piese de Shakespeare, o tragedie de la Antipozi."

E prima dată după mult timp când  îmi ia mai mult de 2-3 zile să termin o carte...Mi-a luat 3 săptămâni să o termin, nu pentru că nu mi-ar fi plăcut, ci pentru că bebe mă ţine în priză. Probabil o perioadă voi posta mai rar, să nu mă certaţi prea tare. Dar, să vă spun despre carte...

Creatorii de manechine este o carte complexă, despre viaţă şi moarte, iubire şi ură, frumos şi urât, minciună şi adevăr, realitate şi artă.

Cu o acţiune amplă, desfăşurată pe trei planuri, pe parcursul unui secol, cartea ne plimbă prin viaţa unui cioplitor de galioane, a unui cioplitor de manechine şi a fiicei şi fiului acestuia din urmă, condamnaţi la o viaţă pe post de manechine vii.

Atunci când munca lui nu îl mai mulţumeşte pe Colton Kemp, când manechinele sale nu mai au fineţea şi vigoarea pe care şi-o doreşte şi rivalitatea cu Tâmplarul atinge cotele maxime, acesta ia decizia de a îşi folosi copiii pe post de manechine şi îşi dedică tot timpul pentru pregătirea lor.

Aceştia trăiesc în minciună, singura realitate pe care o cunosc fiind cea pe care le-o prezintă tatăl lor, a cărui echilibru interior e destul de zdruncinat, după moartea soţiei sale. Dar, când realitatea lor se întrepătrunde cu cea a Tâmplarului, cioplitorul de galioane, adevăruri ascunse ies la iveală şi poveşti nespuse sunt aduse la suprafaţă. 

Un naufragiu îi schimbă viaţa Tâmplarului, modul de a gândi, felul în care vede oamenii. Povestea lui tragică îl face să empatizeze cu Avis, pe care o răpeşte din vitrină, de lângă fratele ei, Eugen, pentru a o salva de la  viaţa de chin la care a supus-o tatăl său.

Ultima parte a poveştii îi revine lui Eugen, din perspectiva omului matur deja.

Toate cele trei părţi sunt atât de bine legate între ele, încât poti citi cartea fluid, uşor, fără senzaţia de discontinuitate. O poveste bine gândită, care te ţine în priză de la prima până la ultima pagină.

Cartea a apărut la Editura Univers şi o puteţi achiziţiona de aici.

Etichete: , , , ,