Cărări clandestine - Emmanuel Kattan


" Există chipuri pe care le recunoaștem și pe care le iubim fiindcă le recunoaștem (sunt ale celor apropiați nouă, cei care au creat în noi obișnuința tandreții și a încrederii). Există chipuri pe care nu le recunoaștem și care ne rămân străine (cea mai mare parte a omenirii). Și apoi, există cei pe care-i recunoaștem, dar nu i-am întâlnit niciodată. Un chip ne e străin, e imposibil să găsim vreo urmă în memoria noastră; și totuși, simțim că aparține vieții noastre. E infinit de diferit și, în același timp, ni se pare că s-a născut odată cu noi. "


Apărut la Editura Univers, Cărări clandestine e o lectură care nu gândește pentru tine, ci te face să gândești, să îți pui întrebări, să meditezi. Problemele existențiale ale personajelor se suprapun, măcar din când în când, cu ale noastre. La un moment dat, simți nevoia să te oprești din lectură și să încerci să îți pui aceleași întrebări, să găsești aceleași răspunsuri.


Sara este o tânără cu origini mixte. Născută din tată evreu și mamă musulmancă, Sara pleacă la Ierusalim pentru a studia arhitectura. Abia acolo începe să se descopere cu adevărat și să afle că, defapt, nu știe nimic despre ea. Este ea evreică sau musulmancă? Există oare Dumnezeu, cel care nu i-a ascultat rugăciunile și totuși i-a luat mama la el?

Deși se integrează aparent, Sara simte că nu face parte din nici un grup, că nu poate simți sau gândi la fel ca și prietenii ei, că este diferită. Originile ei incerte o împiedică să fie sinceră, să se dedice cu adevărat.


În momentul în care Sara dispare, Daniel, tatăl său, vine la Ierusalim pentru a o găsi.

Povestea este împărțită pe două planuri. Prezentul este povestit de Daniel, care încearcă disperat să își găsească fiica și trecutul chiar de Sara, prin intermediul jurnalului său.

Daniel află că Sara ducea o viață de care el nu are habar. Ajutat de Samira, prietena Sarei, el încearcă să descâlcească firul unei povești în care toată lumea pare să îi ascundă ceva.Află că fostul ei iubit, Avner, este unul dintre suspecți, după ce a hărțuit-o luni întregi pe Sara. De asemenea, află de existența unui noi iubit, Ibrahim , care a dispărut împreună cu Sara.



Dacă Daniel este zbuciumat continuu și amintirile îl copleșesc, jurnalul Sarei ne arată stările ei interioare, întrebările fără răspuns și întâmplările debusolante prin care trece. Conflictul care se dă zi de zi în ea, teama față de necunoscut și față de necunoscuți, o fac o țintă sigură...dar pentru cine?

Asta încearcă toată lumea să afle. 


Puteți achiziționa cartea de aici. V-o recomand cu drag. :)

Etichete: , , , ,