Regina Roșie - Victoria Aveyard



                                       „Oricine poate trăda pe oricine.”


Lumea lui Mare Barrow este simpă: cei Argintii, cu puteri speciale sunt cei care domină totul, un fel de zei prin venele cărora curge sânge argintiu, pe când cei Roșii, la fel ca și ea, sunt sclavii lor, oamenii simpli care trăiesc în umbra și din mila Argintiilor.



„Aşa cum se obişnuieşte, agenţii sunt argintii, iar argintiii nu au de ce să se teamă de noi, roşiii. Toată lumea ştie asta. Noi nu suntem egalii lor, cu toate că nu ţi-ai da seama dacă ne-ai compara. Singurul lucru care ne deosebeşte, cel puţin la exterior, e că argintiii stau mereu drepţi. Noi suntem aduşi de spate din cauza muncii, a speranţei rămase fără răspuns şi a inevitabilei dezamăgiri în viaţă.”
„Suntem fără egal. Suntem mai buni decât voi. Suntem zei. E scris în fiecare lovitură supraomenească pe care o aplică.”

Câștigându-și existența ca și hoț de buzunare, Mare încearcă să își ajute astfel familia, până când va împlini 18 ani și va fi înrolată în armată, cu sau fără voia ei. Cei trei frați ai săi sunt deja în armată, iar sora sa mai mică lucrează ca și croitoreasă pentru nobilii argintii.
Când află că prietenul ei cel mai bun, Kilorn, va fi înrolat și el în armată în scurt timp, Mare e dispusă să facă orice pentru a îl ajuta să scape, știind că acesta nu va supraviețui în aceste condiții.
Hotărâtă să facă ceva pentru a îl ajuta pe Kilorn, Mare îl întâlnește pe Cal, pe care încearcă să îl jefuiască. Întâlnirea lor îi aduce lui Mare un loc de muncă la Palat, ca și servitoare. Deși trebuie să îi servească pe cei pe care îi urăște din tot sufletul, locul de muncă este binevenit pentru ea și familia ei. Acolo, află cine este defapt Cal...și anume prințul moștenitor al tronului.
Toată viața ei neînsemnată se schimbă, când află că are puteri nebănuite, deși e doar o Roșie: poate produce și manipula energia electrică. Tot ce știa despre ea se schimbă.

Eşti un miracol, Mare Barrow, o imposibilitate. Ceva ce nu pot înţelege.Şi ţine cont că am văzut totul.”
„Ce mi se întâmplă? Ce anume sunt?”
„Eşti şi roşie, dar şi argintie, o curiozitate cu nişte consecinţe mortale pe care nu le poţi înţelege.”

Pentru a o putea ține sub lupă și departe de ochii curioșilor, regele o pune să pretindă că este o Argintie, ca și ei, descendentă a unei Case de nobili dispărută de câțiva ani. De asemenea, o logodește forțat cu cel de-al doilea fiu al său, Maven.
Cal și Maven sunt firi total opuse: unul este războinic, celălalt este blând, unul este loial, celălalt este frustrat, unul impulsiv, celălalt calculat.
Mare, acum Mareena Titanos, profită de oportunitatea oferită, pentru a se alătura Gărzii Stacojii, o grupare de Roșii menită să restabilească ordinea firească și să îi scoată pe Roșii de sub sclavia Argintiilor.
Maven i se alătură, deși este un argintiu.

„- Vreme de sute de ani, argintiii au mers pe acest pământ ca nişte zei, iar roşiii au fost sclavii lor, până ce ai apărut tu. Dacă asta nu e o schimbare, atunci nu ştiu ce e.”

Însă,   „oricine poate trăda pe oricine.” Mare intră într-un joc periculos, din care poate ieși ori învingătoare, ori moartă. Lupta ei pentru cauză este dificilă, eroina noastră fiind uneori duplicitară, transformându-se dintr-un copil speriat într-un adult însetat de răzbunare.
Cartea are un ritm alert, acțiunea este prezentă la tot pasul, nu ai timp să te plictisești sau să meditezi. Personajele sunt complexe, le poți iubi sau urî în același timp.
Regina Roșie este prima parte a trilogiei cu același nume și a apărut la Editura Nemira. O puteți achiziționa de aici.




Etichete: , , , , , ,