O propunere tentantă - Cheryl Holt




Pentru că în ultima perioadă am citit destul de multe cărți nu tocmai vesele, am zis că e neapărat să citesc ceva de dragoste, siropos. Și ce s-ar fi potrivit mai bine, dacă nu un volum din colecția Cărți Romantice?


Nu recomand cartea celor sub 18 ani, pentru că e plină de scene erotice. Pentru ceilalți, sigur va fi o lectură plăcută, palpitantă, care vă va ține pe jar.

Emma Fitzgerald este o țărăncuță get-beget, fiica răposatului vicar din comitatul Wakefield. După moartea tatălui, Emma trebuie să aibă grijă de mama sa bolnavă și de sora sa Jane, de 11 ani. Nu este ușor pentru ea, trebuind să muncească pe brânci doar ca să aibă ce pune pe masă. Este însă curajoasă, ambițioasă și ține capul sus indiferent de situație.

John Clayton, noul viconte de Wakefield este un depravat notoriu. Obișnuit cu o viață plină de femei, băutură și jocuri de noroc, el nu știe să aprecieze ceea ce are și tratează pe oricine superficial. Obișnuit ca toată lumea să i se supună, consideră că totul i se cuvine, fără să depună vreun efort.

Atunci când el trimite ordine de evacuare persoanelor bolnave sau în vârstă, care nu și-au mai plătit chiriile, Emma sare în ajutorul vecinilor ei și merge să îi ceară socoteală trufașului viconte. Mândră și impunătoare, aceasta acceptă târgul lui scandalos, de a îi oferi servicii sexuale, în schimbul anulării ordinelor de evacuare.

Crede cu naivitate că îi va face față și va reuși să își păstreze intactă virginitatea, însă atracția este mult prea mare pentru a mai gândi logic.

" - Ești un tiran, Wakefield. Nu știu de ce continui să îmi petrec timpul cu tine.
  - Pentru că ești nebună după mine.
  - Nu te flata singur. "

John, cel obișnuit doar să comande, devine un cățeluș în fața Emmei, gata să facă orice să o mulțumească, însă el o dorește doar ca amantă, în nici un caz ca soție.

Cartea este plină de erotism, de altfel ca toate cărțile scrise de Cheryl Holt. Dar, pe lângă scene erotice, găsim personaje bine închegate, replici pline de umor, dragoste, sacrificiu pentru familie, diferența dintre clasele sociale.

" - Ești o minunăție, domnișoară Fitzgerald! exclamă vicontele. M-ai insultat pentru aproape toate tendințele mele perverse. Mai există ceva ce ai uitat să adaugi la această listă?
  - Nu cred.
  - Îl compătimesc pe cel care te va lua de soție. Ești deja expertă în a cicăli. Îl vei face să devină impotent chiar înainte de noaptea nunții.
  - Sunt convinsă că aveți dreptate. "

Pe lângă Emma și John, personajele secundare au un rol foarte bine definit în poveste : Ian, fratele mai mare a lui John (pe care mi-aș fi dorit să îl cunosc mai bine), Georgina, amanta lui John (personajul pe care îl veți urî cu toată ființa), Harold, noul vicar (care este un psihopat și un pedofil și în mâinile căruia aproape că a căzut Emma).

Ce m-a uimit pe mine a fost lejeritatea cu care autoarea a abordat teme tabu ale societății anului 1813, ca pedofilia, homosexualitatea, relațiile fără inhibiții. Ne dăm seama că acestea au existat dintotdeauna, dar au fost mai bine sau mai prost mascate.

O propunere tentantă a apărut la Editura Litera, în colecția Cărți Romantice.

Etichete: , , , , ,