Jumătate de rege - Joe Abercrombie




      „Ar fi vrut să-i spună că-i lipsea curajul, dar îi lipsea curajul s-o recunoască. "


Trădare, răzbunare, curaj, lupte pentru putere...toate acestea formează Jumătate de Rege, prima parte a trilogiei Marea Sfărâmată.


Născut cu un handicap, Yarvy nu a visat niciodată la tronul tatălui său, nesimțindu-se demn de așa o poziție. Toată viața s-a pregătit pentru a deveni preot, învățând tainele lumii și ascuțindu-și mintea la fel cum marii războinici își ascut săbiile.


   " Nu eu am cerut să am o jumătate de mână, replicase Yarvy, prins în același loc în care era prins deseori, lipsit de apărare, undeva între rușine și furie.

    Nici eu n-am cerut să am o jumătate de fiu. "

Lipsit de curaj, doar un băiat moale, el este ignorat de tatăl său, fratele său fiind cel privilegiat. Însă, când amândoi sunt uciși, Yarvy este nevoit să preia tronul liber al Gettlandului și jură să se răzbune pe ucigașii tatălui său. Un jurământ greu pentru un băiat neobișnuit cu războiul, fără abilități fizice și fără curajul atât de necesar în lupte.


Însă puterea sa se dovedește chiar mai scurtă decât se aștepta. Unchiul său, Odem, vrea să își păstreze lui tronul, așa că încearcă să îl omoare pe nepotul ce schilod și inutil. Dar soarta are alte planuri pentru Yarvy. El cade în mare, însă nu se înneacă, așa cum crede Odem.


Greul de-abia începe, deoarece este vândut ca și sclav și pus să tragă la vâsle zi după zi și noapte după noapte, sub puterea biciului și a suferințelor.


Băiatul firav se transformă ușor, ușor într-un bărbat aspru, mai dornic de răzbunare decât oricând. Știind că nu îl ajută abilitățile fizice, își ascute mintea cât poate de mult. Se folosește de cei slabi și face alianțe cu cei puternici, face sacrificii și sacrifică pe alții, minte și înșeală, totul pentru a își duce la bun sfârșit jurământul.


  " Odată, după ce tatăl său îl lovise la mânie, mama lui îl găsise pe Yarvy plângând. Prostul lovește, îi spusese. Înțeleptul zâmbește, observă și învață.
   Apoi lovește. "

În jurul său se formează o alianță ciudată, dar puternică. Reușește să evadeze și pleacă spre Gettland, spre răzbunare. Știe că mama sa, Laithlin, Regina de Aur, va fi mândră de omul care a devenit și abia așteaptă să ajungă înapoi la ea.


Însă trebuie să îndure multe, să treacă prin multe încercări la care nu se știe dacă adunarea sa pestriță va face față.

Cartea este atât de captivantă, încât ai vrea să o termini mai repede, pentru a afla deznodământul, dar totuși ai vrea să mai lungești lectura, pentru a nu te despărți încă de personaje. Acțiunea complexă te ține în alertă, suferințele și bucuriile personajelor fiind și ale tale. Poveștile de viață atât de diferite și atât de tragice fac parte din lucrurile pentru care nu îți vine să mai lași cartea din mână, odată ce ai început-o.

Mulțumesc Editurii Nemira pentru acest exemplar, pe care îl puteți achiziționa de aici.

Etichete: , , , ,