Trenul orfanilor - Christina Baker Kline



" Cred în fantome. Sunt cei care ne bântuie, cei care ne-au lăsat în urmă. De multe ori în viață i-am simțit în preajma mea, observând, văzând totul, în timp ce nimeni dintre cei vii nu știa sau nu se sinchisea de ce se întâmplă."


Cineva mi-a spus că mă va tulbura Trenul Orfanilor. Mare dreptate a avut...Este o carte care îți aduce lacrimi în ochi și îți lasă un gust amar.

Inspirat din realitate, romanul Christinei Baker Kline ne aduce în prim plan mișcarea amplă a trenurilor cu orfani, care a avut loc între 1854-1929. Societatea pentru Ajutorarea Copiilor transporta copiii cu aceste trenuri, spre orașe care aveau nevoie de mână de lucru proaspătă, unde erau efectiv oferiți la licitație, cui îi dorea. Nu se făceau verificări, nu se asigura un minim confort,nu conta în ce familii ajungeau și cum aveau să se descurce după.


Niamh Power (mai târziu numele fiindu-i schimbat în Vivian Daly) este unul dintre copiii "norocoși" să se afle în tren. Originară din Scoția, ea se mută, împreună cu familia, în America, în căutarea unei vieți mai bune. După ce un incendiu o lasă orfană, ea ajunge în trenul orfanilor, în căutarea unei noi familii.



În paralel, ne este prezentată viața lui Molly, o adolescentă rebelă, de 17 ani. Rămasă fără tată și cu o mamă care își face veacul numai prin închisoare, ea este trimisă de la o familie la alta, însă nicăieri nu își găsește locul.


Dupa ce fură Jane Eyre de la bibliotecă, Molly trebuie să facă 50 de ore în folosul comunității. Prin intermediul iubitului său Jack, ajunge să facă cele 50 de ore la o batrână de 92 de ani, să o ajute să își facă ordine printre cutiile cu amintiri din pod. Acea bătrână este nimeni alta decât Vivian.

Cele două au în comun mult mai multe lucruri decât faptul că sunt orfane: și-au croit cu greu un drum în viață, au fost neînțelese de ceilalți, au trecut prin traume mult prea mari pentru a putea fi împărtășite oricui.

În timp ce sortează lucrurile din pod, amintirile în revin lui Vivian ca și cum ar fi fost ieri. Moartea familiei sale, drumul cu trenul și apoi plimbările de la o familie la alta, nedreptățile, maltratările la care a fost supusă au făcut-o să devină puternică, să lupte pentru ceea ce își dorește. Până la urmă, norocul e de partea ei, când îi găsește pe soții Nielsen, care o cresc frumos și o ajută să devină om.


Dacă trecutul o invadează pe Vivian, prezentul o chinuie pe Molly, astfel creându-se o legătură din ce în ce mai strânsă între cele două.

Ce secrete ascunse vor fi dezvăluite? Cum va evolua viața lui Molly?

E o carte care merită citită. O puteți achiziționa de aici.

Etichete: , , ,