Și dacă e adevărat... - Marc Levy



" Dacă vrei să înțelegi ce înseamnă un an de viață, pune întrebarea unui student care a picat la examenul de sfârșit de an. O lună de viată: vorbește-i despre ea unei mame care a adus pe lume un copil prematur și-l așteaptă să iasă din incubator, ca să-și strângă pruncul în brațe, teafăr și nevătămat. O săptămână: întreabă-l pe un bărbat care lucrează într-o uzină sau mină ca să-și hrănească familia. O zi: întreabă-i pe doi îndrăgostiți lulea care așteaptă să se reîntâlnească. O oră: întreabă-l pe un claustrofob prins într-un ascensor în pană. O secundă: uită-te la expresia unui om care a scăpat dintr-un accident de mașină. Și o miime de secundă: întreabă-l pe un atlet care a câștigat medalia de argint la Jocurile olimpice și nu medalia de aur pentru care se antrenase toată viața. "

Arthur, un tânăr arhitect în plină expansiune, se mută într-un nou apartament. Peste câteva zile, descoperă că are companie. O tânără se ascunde în dulapul său din baie și este foarte uimită când descoperă că el o poate vedea. Aceasta are o poveste neverosimilă, la prima vedere. Este un fel de fantomă, dar nu e moartă, ci doar prinsă între viață și moarte, fiind în comă de peste 6 luni. El este singura ființă care o poate vedea și auzi.


Crezând inițial că e pur și simplu o farsă, Arthur o crede nebună pe tânără, însă îi este demonstrat, puțin câte puțin, că ea îi spune adevărul.


Înainte să fie prinsă între cele două lumi, Lauren era o tânără doctoriță, plină de zel. Un accident cumplit de mașină a băgat-o în comă și corpul ei se străduiește să reziste, de mai mult de 6 ani. Este un mister și pentru doctorii care o îngrijesc.


Riscând să fie considerat nebun de toți cei din jur, Arthur hotărăște să o ajute pe Laurel și caută disperat o soluție pentru starea ei. Se înfiripă astfel o poveste de dragoste între cei doi, care trece de granițele materialului și a imaterialului, care depășește orice normalitate.


Când se hotărăște "eutanasierea" lui Laurie, Arthur nu are de ales decât să îi fure trupul din spital, neputând și nevrând să trăiască fără fantoma lui dragă.


Își va duce planul nebunesc la bun sfârșit? Toată povestea este adevărată sau doar a înnebunit el?

O poveste frumoasă, amuzantă pe alocuri, cu personaje carismatice.

Cartea a apărut la Editura Trei și o puteți achiziționa de pe Libris, cu transport gratuit. A fost făcută și o ecranizare după carte, filmul fiind chiar foarte reușit.


Etichete: , , , ,