Parteneri

vineri, 26 februarie 2016

Promisiunea - Silvia Ocampo



" Ce înseamnă să te îndrăgostești? Să lași în urmă greața, să lași în urmă frica, să lași în urmă totul."


Promisiunea este pactul unei femei cu marea, cu Divinitatea, este o reconstituire a vieții și găsirea unui sens înainte de moarte.

În timpul unei călătorii cu vaporul, protagonista cărții cade în mare, după ce se apleacă după o broșă pe care a scăpat-o în apă. Plutind ore întregi în derivă, cu gândul la moartea care se apropie cu repeziciune, ea îi face o promisiune Sfintei Rita: dacă va scăpa cu viață, va scrie o carte care să cuprindă gândurile și trăirile ei din timpul naufragiului.

Ca să poată rezista, femeia încearcă să se agațe de oameni, de amintiri, astfel ca toată cartea este alcătuită din mini-portrete ale persoanelor din viața ei.


" Și când te gândești că îmi plăcea să înot! Acum doar mă odihnesc pe apă, uitându-mi numele, chipul, identitatea. "


Unii apar mai des ca alții (cum ar fi Leandro, Irene și Gabriela), unii sunt fără trăsături, alții fără nume, în funcție de influența pe care au avut-o în viața ei.

Amintirile în revin fragmentate, aparent fără o ordine, persoanele se învălmășesc în capul femeii și se amestecă. Gândul că va muri o sperie și, tocmai de aceea, se scufundă în amintiri.

Curios este faptul că nu aflăm nimic despre ea, decât prin descrierea celorlalți. Nu amintirile acțiunilor ei contează, ci persoanele din viața ei.


" N-am viață proprie, am sentimente. Experiențele mele n-au avut importanță nici în cursul vieții și cu atât mai puțin în pragul morții; în schimb, viața celorlalți devine a mea. "


Dacă va trăi sau va muri, rămâne la latitudinea cititorului, autoarea nevrând să ofere o finalitate naufragiului și, implicit, cărții.


" Am să fiu fericită până în ziua morții mele. "


Cartea a apărut la Editura Univers, în 2015. O puteți achiziționa de aici.

joi, 25 februarie 2016

Fidelități - Diane Brasseur





Fidelități este povestea unui bărbat prins între două vârste, între două iubiri, între două vieți.

În vârstă de 54 de ani, cu o soție și o fiică de 14 ani la Marsilia și o amantă la Paris, eroul nostru încearcă să pună în balanță minus-urile și plus-urile din fiecare relație pe care o are.

Să își continuie viața cu soția sa, cu care este căsătorit de 19 ani și pe care încă o iubește? Sau să divorțeze și să își clădească o nouă viață alături de Alix, amanta sa cu 23 de ani mai tânără, fără de care nu poate trăi?

" Am o amantă, am o legătură, sunt infidel.
O repet în minte, de mai multe ori pe zi, ca să mă conving. Am senzația că gândesc în locul altui bărbat. "

Alix e singura care are o identitate în carte. Restul sunt personaje fără nume : soția, fiica, un bărbat (povestitorul nostru). Cumva, prin atatea personaje impersonale, Alix pare vie, se atrage atenția mai mult asupra ei.

Cartea este practic un monolog, o discuție a personajului cu el însuși. Stilul este unul simplu, umoristic, direct. Personajul nostru este indecis, trece de la o extremă la alta, cumva nu își poate organiza viața fără să o trăiască și pe cealaltă. Parcă ar fi două persoane într-una singură.

" Trebuie să-și spună că sunt foarte diferite.
Se gândește, poate, că fac comparația între ele. E o chestie cu totul feminină comparația de ordin fizic. Burta uneia este mai plată decât a celeilalte, dar părul celeilalte e mai mătăsos.
Alix s-ar putea să se întrebe dacă îi spun aceleași bancuri și cu aceleași adjective. Uneori, nu mai știu prea bine unde mă aflu, ceea ce îmi dă senzația că bat câmpii.
Oi fi reciclând și dorința? "

Oare toți bărbații trec prin dilemele prin care este el nevoit să treacă? E normal să fie îndrăgostit de două femei, atât de diferite și totuși atât de asemănătoare? Oare chiar o fi infidel sau este ceva normal?

" Ce aștept?
Să ia cineva o decizie în locul meu?
Desfășurarea unei drame? "


Cartea mi-a fost oferită de Editura Nemira. O puteți achiziționa de aici.

miercuri, 24 februarie 2016

Ai toată viața înainte - Romain Gary



"  Ei au spus:
Ai înnebunit din cauza aceluia pe care îl iubești.
    Eu am spus:
Savoarea vieții n-o simt decât nebunii. "

Ai toată viața înainte este un roman tulburător, spus din perspectiva unui copil. Nu are însă nimic de-a face cu acea copilărie pe care o știm noi, în care totul e roz, minunat și fără griji.

Mascate sub limbajul unui copil de 10 ani, romanul trateaza teme complicate : prostituția, drogurile, discriminarea, boala, moartea...

Momo, eroul nostru, este crescut de Madam Roza, o fostă prostituată bătrână, obeză și pe moarte. Prin apartamentul ei de la etajul 6 trec zeci de copiii ai prostituatelor, care îi aduc aici contra unei sume de bani lunare, pentru a nu fi luați de Protecția Copilului.

Momo, însă, este locatar permanent. Nu știe nimic de părinții lui și nu își știe nici măcar vârsta exactă. Simte că i se ascund multe lucruri, dar nu îi pasă foarte tare. Este foarte atașat de Madam Roza și de viața mizeră pe care o duce.

" La început nu știam că n-am mamă și nici măcar nu știam că trebuie să ai. Madam Roza ocolea subiectul ăsta, ca să nu-mi dea de gândit. Nu știu de ce m-am născut și ce s-a-ntâmplat de fapt. "

" Dacă Madam Roza știa că sunt Mohamed și musulman, înseamnă că aveam totuși o origine și asta era ceva. "

Dar, pentru copilul prea devreme familiarizat cu părțile cele mai rele ale vieții, viața nu este nici ușoară, nici frumoasă. Duce pe umeri povara faptului că e singur, cerșește atenție, chiar dacă nu realizează, încearcă să ia decizii responsabile, atunci când ar trebui să le ia alții pentru el.

" Dar nu țin neapărat să fiu fericit, prefer mai degrabă să trăiesc. Fericirea e o porcărie imensă și cineva ar trebui s-o ajute să coboare cu picioarele pe pământ. "

Limbajul este unul șocant, având în vedere că romanul e scris din perspectiva unui copil, însă normal dacă analizăm mediul în care trăiește Momo. Autorul nu se sfiește să spună lucrurilor pe nume, printr-un stil care trece ușor de la umor la tristețe, de la șoc la normalitate, de la inocență la maturitate.

Cartea mi-a fost oferită de Editura Univers și o puteți achiziționa de aici.

duminică, 21 februarie 2016

Trenul orfanilor - Christina Baker Kline



" Cred în fantome. Sunt cei care ne bântuie, cei care ne-au lăsat în urmă. De multe ori în viață i-am simțit în preajma mea, observând, văzând totul, în timp ce nimeni dintre cei vii nu știa sau nu se sinchisea de ce se întâmplă."


Cineva mi-a spus că mă va tulbura Trenul Orfanilor. Mare dreptate a avut...Este o carte care îți aduce lacrimi în ochi și îți lasă un gust amar.

Inspirat din realitate, romanul Christinei Baker Kline ne aduce în prim plan mișcarea amplă a trenurilor cu orfani, care a avut loc între 1854-1929. Societatea pentru Ajutorarea Copiilor transporta copiii cu aceste trenuri, spre orașe care aveau nevoie de mână de lucru proaspătă, unde erau efectiv oferiți la licitație, cui îi dorea. Nu se făceau verificări, nu se asigura un minim confort,nu conta în ce familii ajungeau și cum aveau să se descurce după.


Niamh Power (mai târziu numele fiindu-i schimbat în Vivian Daly) este unul dintre copiii "norocoși" să se afle în tren. Originară din Scoția, ea se mută, împreună cu familia, în America, în căutarea unei vieți mai bune. După ce un incendiu o lasă orfană, ea ajunge în trenul orfanilor, în căutarea unei noi familii.



În paralel, ne este prezentată viața lui Molly, o adolescentă rebelă, de 17 ani. Rămasă fără tată și cu o mamă care își face veacul numai prin închisoare, ea este trimisă de la o familie la alta, însă nicăieri nu își găsește locul.


Dupa ce fură Jane Eyre de la bibliotecă, Molly trebuie să facă 50 de ore în folosul comunității. Prin intermediul iubitului său Jack, ajunge să facă cele 50 de ore la o batrână de 92 de ani, să o ajute să își facă ordine printre cutiile cu amintiri din pod. Acea bătrână este nimeni alta decât Vivian.

Cele două au în comun mult mai multe lucruri decât faptul că sunt orfane: și-au croit cu greu un drum în viață, au fost neînțelese de ceilalți, au trecut prin traume mult prea mari pentru a putea fi împărtășite oricui.

În timp ce sortează lucrurile din pod, amintirile în revin lui Vivian ca și cum ar fi fost ieri. Moartea familiei sale, drumul cu trenul și apoi plimbările de la o familie la alta, nedreptățile, maltratările la care a fost supusă au făcut-o să devină puternică, să lupte pentru ceea ce își dorește. Până la urmă, norocul e de partea ei, când îi găsește pe soții Nielsen, care o cresc frumos și o ajută să devină om.


Dacă trecutul o invadează pe Vivian, prezentul o chinuie pe Molly, astfel creându-se o legătură din ce în ce mai strânsă între cele două.

Ce secrete ascunse vor fi dezvăluite? Cum va evolua viața lui Molly?

E o carte care merită citită. O puteți achiziționa de aici.

vineri, 19 februarie 2016

Eleganța - Kathleen Tessaro



    " Frumusețea nu îți garantează fericirea; țintește mai degrabă către eleganță, grație și stil. "

Eleganța este romanul de debut al autoarei Kathleen Tessaro, care a mai scris și Colecționara de parfumuri interzise, apărută tot la Editura Nemira.

Pentru ca mi-a plăcut mult Colecționara de parfumuri interzise, eram sigură că îmi va plăcea și Eleganța. Asta ca să nu mai zic de copertă, care e frumoasă, frumoasă... Nu m-am înșelat. Este o carte amuzantă, pe care o citești cu zâmbetul pe buze.

Louise Canova este o tânără puțin trecută de 30 ani, plină de complexe legate de aspectul său fizic, prinsă într-o căsnicie de conveniență, care se destramă câte puțin zi de zi, zăpăcită și neîndemânatică.

Citindu-i pățaniile, mi-am dat seama că fiecare dintre noi, femeile, ne regăsim măcar puțin în Louise, nefiind niciodată mulțumite de cum arătăm, simțindu-ne deseori inferioare altora, privind cu puțină invidie frumusețile înnăscute sau pe cele de o eleganță naturală. Suntem de multe ori în dilemă, neștiind încotro trebuie să o luăm, ce decizie e cea mai bună, ce se va alege de viața noastră. Însă, absolut de fiecare dată, ne ridicăm de jos, ne recăpătăm încrederea în noi și ținem capul sus, indiferent de decizii. Asta e esența noastră, nu avem ce-i face. :)



Plimbându-se ca de obicei prin anticariate, găsește salvarea mult-așteptată într-o carte veche - Eleganța, de Madame Geenevieve Antoine Dariuax, un fel de manual de stil pentru femeile obișnuite. Cartea îi va schimba nu doar înfățișarea, ci și perspectiva asupra vieții. O va ajuta să ia decizii pentru ea, prima importantă fiind să divorțeze de sotul ei, de care nu a fost niciodată legată cu adevărat și cu care nu mai are o relație adevărată de ani de zile.

Începe viața de la 0, face greșeli și încearcă să învețe din ele. Întâmplările amuzante prin care trece par să fie tipice ei. Cu cât plănuiește mai mult un lucru, cu atât mai prost îi iese. Dar, ușor, ușor, începe să afle ce înseamnă să fii fericită și lasă deoparte micile inconveniente.






Cartea o puteți achiziționa de aici, cu reducere de 30%.

miercuri, 17 februarie 2016

Te voi revedea - Marc Levy




" Iubirea trăiește hrănindu-se cu speranțe și piere odată cu ele. "

Te voi revedea este continuarea cărții Și dacă e adevărat..., ambele apărute la Editura Trei.

Acțiunea cărții este plasată după 4 ani de la aventura fantastică pe care au trăit-o Arthur și Lauren. După revenirea miraculoasă din comă a lui Lauren, Arthur este nevoit să renunțe la ea, doar pentru a nu îi face rău, așa cum îl sfătuiesc medicii. Ea nu își amintește nimic din perioada în care a fost în comă, așa că Arthur pleacă în Franța, tocmai pentru a o uita.

Se întoarce după 4 ani, oricum, numai nu vindecat. Nu o poate uita pe fata care i-a dat viața peste cap, nu poate uita dragostea pe care au împărtășit-o.


Paul, prietenul său cel mai bun, încearcă să îl ajute să se vindece, dar este greu. 





Viața are însă alte planuri cu ei, așa că se vor întâlni din nou, în împrejurări asemănătoare celor de acum 4 ani. Ajuns el în postura de victimă, ajunge să fie tratat de Lauren. Ea nu îl recunoaște, dar un sentiment ciudat nu îi dă pace, simte că îi este apropiat. Tocmai de aceea, când el ajunge aproape în comă la un alt spital, Lauren face exact același lucru nebunesc pe care l-a făcut și el acum 4 ani. Îl răpește pe Arthur, doar pentru a îl salva la timp.

Își riscă întreaga carieră pentru un necunoscut, dar simte că așa trebuie să facă, simte că el e ceva mai mult. În timp ce toți din jurul ei încearcă să o țină la distanță de el, ea încearcă să își dea seama ce i se ascunde și cine e acel necunoscut atât de familiar ei.

Se va sacrifica Arthur în continuare, de dragul ei, sau îi va mărturisi totul? Va reuși ea să își amintească ce anume îi leagă?

Mi-a plăcut continuitatea poveștii, care s-a legat frumos, nu a fost scrisă doar pentru a mai bifa o carte în plus. Mi-a plăcut mult relația de prietenie dintre Arthur și Paul și devotamentul acestuia din urmă. Mi-a plăcut de Lauren, că nu a ezitat atunci când a trebuit să ia unele decizii importante și s-a încăpățânat să afle adevărul.


O carte frumoasă, pe care o puteți achiziționa de aici.
                        

luni, 15 februarie 2016

Și dacă e adevărat... - Marc Levy



" Dacă vrei să înțelegi ce înseamnă un an de viață, pune întrebarea unui student care a picat la examenul de sfârșit de an. O lună de viată: vorbește-i despre ea unei mame care a adus pe lume un copil prematur și-l așteaptă să iasă din incubator, ca să-și strângă pruncul în brațe, teafăr și nevătămat. O săptămână: întreabă-l pe un bărbat care lucrează într-o uzină sau mină ca să-și hrănească familia. O zi: întreabă-i pe doi îndrăgostiți lulea care așteaptă să se reîntâlnească. O oră: întreabă-l pe un claustrofob prins într-un ascensor în pană. O secundă: uită-te la expresia unui om care a scăpat dintr-un accident de mașină. Și o miime de secundă: întreabă-l pe un atlet care a câștigat medalia de argint la Jocurile olimpice și nu medalia de aur pentru care se antrenase toată viața. "

Arthur, un tânăr arhitect în plină expansiune, se mută într-un nou apartament. Peste câteva zile, descoperă că are companie. O tânără se ascunde în dulapul său din baie și este foarte uimită când descoperă că el o poate vedea. Aceasta are o poveste neverosimilă, la prima vedere. Este un fel de fantomă, dar nu e moartă, ci doar prinsă între viață și moarte, fiind în comă de peste 6 luni. El este singura ființă care o poate vedea și auzi.


Crezând inițial că e pur și simplu o farsă, Arthur o crede nebună pe tânără, însă îi este demonstrat, puțin câte puțin, că ea îi spune adevărul.


Înainte să fie prinsă între cele două lumi, Lauren era o tânără doctoriță, plină de zel. Un accident cumplit de mașină a băgat-o în comă și corpul ei se străduiește să reziste, de mai mult de 6 ani. Este un mister și pentru doctorii care o îngrijesc.


Riscând să fie considerat nebun de toți cei din jur, Arthur hotărăște să o ajute pe Laurel și caută disperat o soluție pentru starea ei. Se înfiripă astfel o poveste de dragoste între cei doi, care trece de granițele materialului și a imaterialului, care depășește orice normalitate.


Când se hotărăște "eutanasierea" lui Laurie, Arthur nu are de ales decât să îi fure trupul din spital, neputând și nevrând să trăiască fără fantoma lui dragă.


Își va duce planul nebunesc la bun sfârșit? Toată povestea este adevărată sau doar a înnebunit el?

O poveste frumoasă, amuzantă pe alocuri, cu personaje carismatice.

Cartea a apărut la Editura Trei și o puteți achiziționa de pe Libris, cu transport gratuit. A fost făcută și o ecranizare după carte, filmul fiind chiar foarte reușit.


duminică, 14 februarie 2016

Zbor periculos -Arthur Hailey, John Castle




Zborul 714 spre Vancouver pare să fie un zbor ca oricare altul, fără prea mari probleme. Cei aproape 60 de pasageri abia așteaptă să vadă meciul de fotbal spre care merg, deci atmosfera e una veselă, exuberantă. Ceața apărută din senin nu pare să fie o problemă pentru piloți, experiența vastă fiindu-le de folos.


După cină însă, încep să apară problemele. Unii din pasagerii se simt rău și epidemia se răspândește mult prea repede. Norocul face să fie un doctor la bord, care își dă seama imediat de dezastru : toxiinfecție alimentară severă. Doctorul Baird încearcă să îi ajute cum poate pe pasageri, cu resursele limitate pe care le are.

Va fi o noapte lungă, condițiile atmosferice nelăsându-i să aterizeze mai devreme decât ar trebui.

Împreună cu Jane, stewardesa, Baird găsește numitorul comun: toți cei care au mâncat pește la cină par să se îmbolnăvească. Problema cea mai mare este că ambii piloți au mâncat pește și, bineînțeles, ca nici pe ei nu îi ocolește epidemia.

Starea lor se agraveaza repede, întregii pasageri fiind acum în pericol, deoarece nu mai are cine să piloteze avionul. Sarcina grea pică pe George Spencer, un vânzător de camioane, care a pilotat avioane de război, în urmă cu 10 ani.

Ajutat prin radio de pilotul Treleaven, acesta încearcăm să aducă avionul la sol. Șansele sunt însă foarte mici, dar e mai bine decât nimic.

Stresul și presiunea își spun cuvântul, situația fiind una critică. Viața a 60 de oameni e în mâinile lui George acum. Va reuși să facă față sau va ceda?


Cartea a fost simplă, ușor de citit, am avut impresia că mă uit la un film, mai ales că am terminat-o cam în același timp. :)

Mi-a fost oferită de anticariatul PrintreCarti.ro.

sâmbătă, 13 februarie 2016

Amăgirea - Meredith Duran



Amăgirea este cea de-a doua carte din seria Reguli pentru Nesăbuiți, apărută în colecția Iubiri de poveste. Cartea o puteți câștiga la concursul care se desfășoară până la sfârșitul lunii.

Pe Olivia Holladay o știm din Anotimpul pasiunii. A lucrat ani întregi ca secretară pentru Elizabeth Cudderley, furând de la ea niște scrisori referitoare la ducele de Marwick și apoi dispărând fără urmă.

O fată simplă în aparență, Olivia are un secret care o face să fie mereu pe drumuri, să se ascundă, să își ia diferite nume. Oricât s-ar strădui, nu își poate ascunde educația, originile, chiar daca lucrează practic ca și servitoare pentru alții.

Acum, ea caută răzbunare. Aflând din scrisorile pe care le-a furat că ducele de Marwick are dosare despre toți inamicii lui, cei cu care l-a înșelat răposata lui soție, Olivia se angajează ca servitoare în casa acestuia, pentru a putea fura dosarul care ar putea-o ajuta să își recapete libertatea, să nu mai fie nevoită să se ascundă.

Dar misiunea ei nu va fi foarte ușoară. Ajunsă în casa lui Alistair, descoperă că acesta este izolat de lume, nu iese din camera lui și se comportă ca un tiran cu angajații lui. Problema cea mai mare este că dosarele sunt ținute în camera lui, deci va trebui să găsească o modalitate să îl scoată din bârlogul său, unde se ascunde de prea mult timp.

Va reuși ea oare ceea ce nu a reușit nimeni, de luni de zile? Va avea curajul să îl înfrunte, să îl facă să aibă încredere în ea, pentru ca mai apoi să îl trădeze? Va reuși să își recapete libertatea atât de mult dorită?

Mi-a plăcut cartea chiar mai mult decât prima din serie. Eram sigură că sub comportamentul tiranic a lui Alastair stă defapt un om minunat și sub hainele austere și comportamentul mult prea formal al Oliviei se ascunde o fată curajoasă și plină de pasiune.

Nu au lipsit replicile pline de umor, tachinările, suspansul, atracția. A fost o carte captivantă. :)

Amăgirea mi-a fost oferită de Cărți Romantice. Nu ezitați să vă înscrieți la concurs, pentru a ajunge în biblioteca voastră!

joi, 11 februarie 2016

Blonda cu ochi negri - Benjamin Black




Blonda cu ochi negri este un adevărat Rai al iubitorilor genului polițist. Are de toate: suspans, intrigi încâlcite, personaje dubioase, crime, femei frumoase și, bineînțeles, un detectiv foarte bun - Philip Marlowe.


Philip Marlowe este personajul creat de Raymond Chandler, preluat apoi de Bejamin Black, ca o readucere aminte. La mine este primul roman citit despre Marlowe, deci nu am cu ce să compar. Mi s-a părut un personaj complex, pe care îl îndrăgești repede. Umorul său sec, încăpățânarea și curiozitate fac din el un detectiv foarte bun, care nu se oprește până ce nu află toate misterele unui caz.


Cazul de față începe relativ simplu, când Clare Cavendish, fostă Langrishe, genul de femeie fatală, la picioarele căreia cade toată lumea, îl angajează să investigheze dispariția iubitului său, Nico Peterson. Phil trebuie să lucreze cu discreție maximă, deoarece doamna în cauză este căsătorită, pe lângă faptul că e un nume cunoscut în lumea parfumurilor.


Doar că lucrurile nu prea se leagă. Phil descoperă că iubitul cel dispărut este defapt mort, fapt pe care Clare îl știa. Însă nu e nici așa de mort precum se vrea a fi, deoarece a fost văzut pe stradă, teafăr și nevătămat.

Phil e conștient că îi sunt ascunse multe lucruri și nu reușește să le pună cap la cap, însă continuă investigația, din pură curiozitate și pentru că nu îi poate refuza nimic dnei. Cavendish.

Nimerește într-un cerc vicios, în mijlocul unor afaceri necurate care lasă în urmă morți multi și chiar mai multe întrebări. Este și el la un pas de moarte de mai multe ori, ciocnirile cu interlopi fiind la ordinea zilei.


Ce legătură are Clare cu toate aceste încurcături? Ce s-a întâmplat cu Nico și de ce este atâta lumea pe urmele lui?


Blonda cu ochi negri mi-a fost oferit de Editura Nemira. O puteți achiziționa de aici, la jumătate de preț.

marți, 9 februarie 2016

Ziua Recunoștinței - A. M. Homes


Apărut la Editura Univers, în 2015, Ziua Recunoștinței este un roman cu o asemenea intensitate narativă; o relatare necruţătoare a unui an catastrofal, violent, comic şi sumbru totodată, aducător de profunde schimbări în viaţa unei familii americane disfuncţionale. De‑a dreptul uimitor.“ (Salman RuShdie)


Care este rețeta dezastrului? Să te culci cu soția fratelui tău? Să provoci, fără să îți dai seama, moartea acesteia? Să ai apoi grijă de nepoții tăi, a căror mamă e moartă din cauza ta și al căror tată e la închisoare? Combinați-le pe toate...și îl veți descoperi pe Harold Silver, personajul nostru principal.

Harold și George sunt doi frați ciudați, asemănători, dar diferiți în multe privințe. Harold este profesorul retras, pasionat de istorie și de Nixon, cu o viață monotonă, mereu în umbra exuberantului George, un angajat de succes la o firma de televiziune.

George are un accident, în urma căruia omoară o familie (doar băiatul, Ricardo, rămâne în viață). În timp ce George era în spital, Harold o consolează ceva mai mult pe sotia acestuia, Jane. Însă când George evadează din spital și în găsește pe cei doi în pat, viața tuturor se schimbă. 

George o ucide pe Jane și este internat într-un sanatoriu, cei doi copii ai lor, Nate (13 ani) și Ashley (11 ani), rămânând tocmai în grija lui Harold, vinovat și el, în mare măsură, de moartea mamei lor.

Urmează o perioadă de acomodare pentru toată lumea, acceptată la suprafață, fără prea multe întrebări, dar care naște frustrări, schimbări de comportamente, naște noi oameni.

Harold rămâne fără soție, fără serviciu, însă îi câștigă pe cei doi copii și îsi dă seama că asta îi lipsea, că asta îl implinește.


Personajele sunt ciudate, pline de frustrări, nebunia e prezentă în familie, într-o măsură mai mică sau mai mare. Avem parte de comportamente ciudate, care sunt prezentate cu o lejeritate atât de mare, de parcă ar fi cele mai naturale lucruri.  


Mi s-a părut ciudat cât de ușor au acceptat copiii situația, cât de ușor l-au acceptat pe Harold și s-au atașat de el, deși perfect conștienți de întreaga situație.


Romanul nu este unul lejer, care să îți dea o stare de bine. Din contră, te face să te indignezi, să gândești, să tragi concluzii. Sunt tratate subiecte dure: violență, nebunie, sex, desfrâu, imoralitate, amestecate cumva cu inocența copilăriei, dragoste și atașament, responsabilități și schimbări.


Este un roman altfel, ciudat, dar care te trezește la realitate. Autoarea nu se sfiește să spună lucrurilor pe nume și ne aduce în vedere lucruri care se întâmplă zi de zi, cu sau fără voia noastră.








Puteți achiziționa cartea de aici, iar pentru ultimele noutăți, puteți urmări pagina de Facebook Editurii Univers.

vineri, 5 februarie 2016

Regina Zăpezilor - Joan D. Vinge




Atunci când poveștile se împletesc cu realitatea ne simțim din nou copii, măcar un pic.

Regina Zăpezilor este o reinterpretare a celebrului basm, pe care îl știm cu toții. Pătrundem într-o lume fantastică, plină de mistere și supranatural, intrigi, lupta dintre Bine și Rău, mai exact dintre Vară și Iarnă.

Se apropie sfârșitul erei Iernaticilor și a Reginei Zăpezilor, Arianrhod. Peste puțin timp, va avea loc ultimul festival și, odată cu el, va veni schimbarea. Domnia Reginei Zăpezilor va lua sfârșit, urmând ca asupra Tiamatului să domnească Văratecii, până la următoarea schimbare, care va avea loc peste 100 de ani.

Însă Arianrhod va face tot ce îi stă în putință pentru a continua să stăpânească Tiamatul, chiar și după moarte, cei 150 de ani de domnie părându-i prea puțini. La Festivalul anterior, unde Văratecii, Iernaticii și Extraplanetarii au uitat de granițe, domnii și teritorii, pentru o noapte, Arianrhod înseminează nouă femei Văratece cu genele ei, creându-și 9 clone.


Doar una însă este perfectă, Moon. Identică la asemănare cu Arianrhod, Moon are însă o personalitate proprie. Preferă să ofere decât să primească, să iubească fără să ceară nimic în schimb, să se apropie de oameni.

Trăiește în armonie printre insulari, alături de vărul ei, Sparks, născut în urma aceluiași Festival. El este pasionat de tehnologie, ea de cunoaștere, el vrea să știe toate mecanismele lumii, ea vrea să știe toate răspunsurile la întrebări. Cu toate diferențele dintre ei, știu că sunt hărăziți unul altuia și se iubesc mai presus de orice.

În momentul în care Moon este aleasă pentru a fi Sibilă (un fel de înțeleaptă cu puteri de la zei, care știe răspunsurile la toate întrebările), Sparks vrea să se răzbune și pleacă în Carbuncle, pe teritoriul lui Arianrhod.


Acolo, cedează tentației și devine Starbuck, iubitul lui Arianrhod și mana dreaptă a acesteia, cel care face toate lucrurile rele în locul și din vina ei. Se schimbă treptat, devenind din băiatul vesel, dornic de cunoaștere, un monstru, toate acestea pentru a o uita pe Moon, pentru a o înlocui.

Arianrhod se folosește de el pentru a o atrage pe Moon, să o învețe șiretlicurile sale și cum să îi conducă pe oameni după ce Regina Zăpezii va fi sacrificată. Aceasta întâmpină însă unele probleme în drum spre Carbuncle și ajunge pe o altă planetă, unde timpul trece mult mai repede si de unde nu se mai poate întoarce pentru a îl găsi și salva pe Sparks.

Arianrhod este nevoită să găsească un alt plan și decide să îi extermine pe Vărateci la ultimul festival, totul pentru a putea să își păstreze Regatul.

În tot acest timp, Jerusha și BZ, doi polițiști extraplanetari, încearcă să o oprească pe Regină, înainte de a fi prea târziu.

Dar oare vor reuși să îi afle planurile și să o oprească sau va fi Iarnă pe vecie?

Ce se va întâmpla cu Moon? Va reuși să se întoarcă pe planeta ei? Îl va mai revedea vreodată pe Sparks?


O poveste frumoasă, plină de suspans, care te prinde fără să îți dai seama, încă de la prima pagină. Personaje, complexe, bine conturate și acțiune și intrigi cât cuprinde. O poveste bine scrisă, pe care o recomand cu drag.

Cartea a apărut la Editura Nemira și o puteți achiziționa de aici.

joi, 4 februarie 2016

Regina Roșie - Victoria Aveyard - în curs de apariție la Editura Nemira



Știm cu toții cum e cu lista noastră de lecturi....mereu luuuungă și în continuă schimbare.

Eu zic să mai adăugați pe listă și Regina Roșie, o trilogie în curs de apariție la Editura Nemira, al cărei prim volum va apărea pe data de 08.02.2016.

Vă las mai jos comunicatul despre apariția cărții, pentru a hotărî singuri unde se va situa în lista voastră de citit. :)



" Regina roșie este bestseller YA pe New York Times din prima săptămână de la lansare (primul
debut cu această performanță).


Cartea despre care fanii romanelor Young Adult din toată lumea au vorbit cel mai mult în 2015!

O fată de 17 ani cu o putere extraordinară se luptă între două lumi care se urăsc – Roșiii și Argintiii.

Cel mai bun roman de debut – votat în 2015 pe Goodreads.

Fanii spun că este o Urzeala Tronurilor varianta YA.


O lume fantasy în care sângele desparte oamenii – cei cu sângele argintiu au super-puteri și trăiesc în
lux, în vreme ce oamenii cu sânge roșu sunt considerați inferiori.  Mare Barrow este o fată Roșie, dar, în ciuda culorii sângelui, are o putere nemaivăzută printre Argintii.  Atunci când izbucnește o revoltă a Roșiilor împotriva Argintiilor, Mare va fi prinsă la mijlocul războiului. Obligată să se prefacă parte din lumea Argintiilor, ajutând de fapt rebeliunea Roșie.



De ce ne place?

Pentru că e o distopie Young Adult cu toate ingredientele: trădare, crime, nedreptate, o revoluție și o
eroină puternică în centrul ei.

Pentru că există și un triunghi amoros.

Pentru că autoarea, Victoria Aveyard ar putea fi prietena noastră cea mai bună.

Pentru că povestea e plină de întorsături la care NIMENI nu se așteaptă. "


Eu una știu că abia aștept să o citesc. Cartea este disponibilă deja pentru precomenzi și o puteți achiziționa de aici, cu o reducere de 30%.

miercuri, 3 februarie 2016

Nou în bibliotecă #2


Bun găsit! Așa cum v-am promis, o să vă arăt lunar ce cărți noi și-au făcut loc în biblioteca mea. 

În ianuarie, 9 cărți noi au ajuns la mine. O parte le-am citit, o parte sunt pe lista de lecturi care urmează.





Îndrăgostirile este o carte cu subiecte sensibile, care te prinde de la primele pagini. Puteți citi recenzia aici.

în Ziua recunoștințeidoi adolescenţi, Nate şi Ashley, rămân în grija unchiului, un istoric liniştit şi retras, după ce tatăl ajunge la închisoare pentru că şi‑a ucis soţia, pe care a prins‑o în flagrant delict tocmai cu fratele lui. Urmează să o citesc zilele acestea.

Ambele cărți sunt primite de la Editura Univers, una din editurile mele preferate.





Insuportabila ușurătate a ființei am câștigat-o la Cartea pe bancă, un proiect minunat de promovare a cititului, început la Iași.




Trilogia Regele Lupilor este primită de la Editura Delfin. Cea de-a treia carte o am deocamdată în format pdf, deoarece nu era încă lansată. Le-am citit, recenzia urmând a fi publicată pe site-ul editurii.



În compania curtezanei am câștigat-o pe blogul Life is but a dream, la un concurs desfășurat în luna decembrie.



Amăgirea este continuarea cărții Anotimpul pasiunii din Seria Reguli pentru nesăbuiți. Cartea merge la voi, la concursul în desfășurare în luna februarie.

O propunere tentantă este povestea dintre Emma Fitzgerald, fiica vicarului cea cuviincioasă și vicontele Wakefield, John Clayton.

Amintiri și secrete e o carte plină de suspans, așa cum ne-a obișnuit Sandra Brown în ultimii ani.

Toate cele trei cărți sunt primite de la Cărți Romantice și sunt publicate la Editura Litera.


Voi ce cărți ați mai adăugat în bibliotecă?

luni, 1 februarie 2016

Concurs nou - Câștigă 2 cărți romantice INCHEIAT

UPDATE : Câștigătorii îi găsiți aici.



Hey! Vă era dor de un concurs, nu e așa?

Am pentru voi 2 cărți romantice, care vor merge la 2 câștigători.

Pentru că apreciez foarte mult părerile voastre, trebuie să îmi lăsați un comentariu la această postare cu o sugestie, un lucru care vă place sau care nu vă place, ce subiecte ați dori să mai fie pe blog, orice va trece prin cap.

De asemenea, trebuie să dați like Paginii de Facebook și share public acestei postări, precum și să urmăriți blogul prin GFC sau e-mail.

Ca înscrierea să fie completă și validă, comentariul trebuie să conțină o părere despre blog, numele cu care ați dat like și link-ul de la share, precum și numele cu care urmăriți blogul.

Orice share în plus sau prieten care dă like paginii la sugestia voastră se consideră o șansă în plus la extragere.

Concursul va dura pana la sfârșitul lunii, urmând să aleg câștigătorii de 1 martie.

Mult succes!