Cei 100 - Kass Morgan





Am citit pareri contradictorii despre Cei 100, aparuta la Editura Nemira. Multi dintre cei care au vazut intai serialul, au spus ca a fost mai bun decat cartea. Eu intotdeauna prefer sa citesc intai cartea, apoi sa ma uit la serial (care, de cele mai multe ori, nu se ridica la asteptarile mele).

Asa ca nu am vazut serialul, dar despre carte pot spune ca mi-a placut. A fost o lectura usoara, relaxanta, care nu iti da batai de cap. Subiectul m-a intrigat si as fi vrut sa fie si mai dezvoltat (sper sa fie in urmatoarele volume, pe care le voi citi cu siguranta).

Dupa un razboi nuclear care a devastat intreaga lume, supravietuitorii locuiesc pe o nava spatiala, fiind impartiti in trei colonii (Phoenix, Walden si Arcadia). Toti respecta insa aceeasi doctrina, cu pretul vietii atunci cand este incalcata.

Pentru ca resursele sunt limitate si nava incepe sa piarda oxigen, oricine incalca legea, este executat fara mila, indiferent de motivul pentru care a gresit.

Pentru a testa daca Pamantul este inca radioactiv sau poate fi din nou locuit, Cancelarul hotaraste sa trimita 100 de tineri delicventi pe Pamant, pentru a repopula planeta. Cei 100 oricum urmau sa moara, asa ca nu era nici o pierdere daca o faceau pe nava sau pe Pamant.

Inarmati cu provizii foarte putine (semn ca nimeni nu se gandea ca vor reusi) si cu bratari de monitorizare, tinerii sunt trimisi spre necunoscut, spre un loc in care nimeni nu a mai locuit de 300 de ani, in care trebuie sa se descurce cum pot, fara nicio pregatire in prealabil.

Romanul urmareste mai mult viata a 4 dintre tineri, aratandu-ne atat motivele pentru care au fost condamnati, cat si evolutia lor pe Pamant. Se pune mult accentul pe relatiile romantice, pe trairile si dezamagirile fiecaruia dintre ei. Mi-ar fi placut sa fie putin mai bine dezvoltate personalitatile lor, dar vor mai fi doua volume pentru asta. :)

Clarke este condamnata pentru inalta tradare si este bantuita de moartea recenta a parintilor ei.

Wells este fiul Cancelarului, care face tot posibilul pentru a fi condamnat, doar pentru a veni pe Pamant pentru Clarke, fata pe care o iubeste.

Bellamy nu este condamnat, insa il impusca pe Cancelar doar pentru a intra pe nava, unde este si sora sa, Octavia.

Glass reuseste sa evadeze si sa se intoarca la Luke, baiatul pe care il iubeste.

Va fi Pamantul un loc prielnic oamenilor, dupa atata timp? Cum se vor descurca Cei 100 in Salbaticie si ce se va intampla in continuare cu omenirea si asa in scadere, veti afla citind cartea.

Daca sunteti curiosi, puteti achizitiona cartea de aici, sau puteti participa la concursul meu, unde premiul este un exemplar din Cei 100, oferit de Editura Nemira.

Cartea este primul volum din Seria Cei 100, formata din 3 volume.

Etichete: , , , ,