Biografia - Didier Desbrugeres



Aparuta la Editura Univers, Biografia este un roman distopic, despre natura umana, despre alegerile pe care le facem sau despre lucrurile pe care suntem nevoiti sa le facem, fara sa avem posibilitatea sa alegem.

Cum ar fi daca ne-am naste cu o biografie gata scrisa, cu un curs al vietii deja stabilit, in care noi sa nu avem nici un cuvant de spus, ci doar sa fim niste executanti?

In universul pe care l-am descoperit in aceasta carte, fiecare copil se naste cu o biografie deja stabilita. Mai exact, intai se naste biografia, abia apoi copilul.

Parintii au responsabilitatea de a ii asigura viitorului copil o biografie, de a ii face un viitor. Nu difera lucrurile foarte mult nici acum, cu parintii care incearca sa ia decizii in locul copiilor lor. Doar ca, in Biografia, totul e stabilit dinainte, fara drept de apel.

Parintii lui Simon nu au avut bani de un biograf bun, asa ca au fost nevoiti sa apeleze la unul mai degraba obscur, care ii face lui Simon o biografie ciudata, incompleta.

Avand toata viata sentimentul ca nu are dreptul sa isi ia propriile decizii, nemultumit mereu de viata sa, Simon este un singuratic, un neadaptat.

Odata cu intoarcerea de la scoala si cu moartea parintilor sai, in biografia sa apar paginile goale. Pus fata in fata cu libertatea de a alege, Simon descopera ca e si mai neputincios decat atunci cand era ingradit.

Va sti sa isi faca alegerile si sa fie liber cu adevarat?

Romanul te face sa iti pui intrebari asupra existentei umane, asupra libertatii de a alege. Cat de important e acest lucru, defapt? In momentul in care avem libertate, stim ce sa facem cu ea, sau suntem tot sclavii unei vieti dinainte stabilite?

Personajul a fost unul inadaptat, care s-a remarcat mai degraba prin felul sau ciudat de a fi si caruia nu i-a placut nici ingradirea, dar nici libertatea.

Puteti achizitiona romanul de aici. Abia astept sa va aud parerea. :)


Etichete: , , ,