Viata de poveste a lui A.J. Fikry - Gabrielle Zevin


"Niciun om nu e o insula; fiecare carte e o lume."




     "Nu suntem ceea ce adunam, colectionam sau citim. Atata timp cat ramanem aici, suntem doar iubire. Suntem lucrurile pe care le iubim. Oamenii pe care ii iubim."

Editura Nemira ni-l prezinta pe A.J. Fikry, librarul antisocial, nefericit, care isi gaseste linistea doar citind.

Dupa ce ii moare sotia, A.J. se inchide tot mai mult in el si nici macar cartile nu ii mai sunt de ajuns pentru a rezista. Incepe sa bea din ce in ce mai mult si toate ii merg prost: vanzarile scad, ii este furat singurul obiect scump pe care se baza (o editie de rara a poemelor lui Edgar Allan Poe) si viata pare sa nu mai aiba nici un rost.

Toate se schimba insa cand, intr-o seara, primeste un pachet neasteptat, pe Maya. Pe atunci in varsta de 2 ani, Maya este abandonata de mama sa in libraria lui A.J.. Probabil ca este cel mai bun lucru care i s-ar fi putut intampla lui A.J., care hotaraste sa pastreze fetita.

Cei doi traiesc cu si printre carti, Maya dezvoltand aceeasi dragoste pentru citit ca si A.J.

Nici dragostea nu intarzie sa apara, prin Amelia, un agent de vanzari de la o editura cu care A.J. colaboreaza.

Mi-a placut faptul ca romanul promoveaza cartile si este ca un paradis pentru cititori. Ne arata cum cititul poate schimba vieti, cum o carte te ajuta sa iti depasesti limitele, sa vezi dincolo de Universul tau. Am regasit multe carti pe care le-am citit si au avut un rol in transformarea mea si multe pe care as vrea sa le citesc.

Mi s-a parut, pe alocuri, ca actiunea a fost prea simplista, parca i-ar mai fi trebuit ceva. Insa, a fost interesant de urmarit viata personajului, pana la sfarsit. Daca la inceput nu mi-a placut de A.J. cel posac, cu cat am citit mai mult, cu atat mai mult l-am indragit.

      „Citim ca sa ne asiguram ca nu suntem singuri. Citim pentru ca suntem singuri. Citim si nu mai suntem singuri. Nu suntem singuri.“

Puteti achizitiona cartea de aici, cu 30% reducere.

Etichete: , , , , ,