Outlander: Calatoarea - Diana Gabaldon


De celebrul serial Outlander am auzit cu totii, asa ca, inainte de a ma uita la el, am preferat sa citesc intai cartile.

Calatoarea a aparut la Editura Nemira si este prima din seria de 8 carti, care au facut-o celebra pe Diana Gabaldon.


Claire a lucrat pe timpul razboiului, ca si asistenta medicala. Pentru a scapa de amintirile groaznice si pentru a il cunoaste mai bine pe sotul ei, Frank, pleaca in Scotia pentru a isi petrece cateva zile linistite. Doar ca, pentru Claire, numai linistite nu sunt.

Dupa ce paseste prin niste pietre magice, Claire se intoarce in timp, in anul 1743 (cu 200 de ani in urma). Prinsa intre 2 lumi diferite, Claire trebuie sa se adapteze, pentru a supravietui, chiar inainte de a pricepe ce se intampla.

Nimereste in mainile stramosului lui Frank, un om hain, cunoscut pentru cruzimea sa. Este salvata, in schimb, de membrii clanului MacKanzie, dar obligata sa mearga cu ei, impotriva vointei ei.

Acolo il intalneste pe James Frazer, razboinicul scotian cu care va fi fortata de imprejurari sa se casatoareasca.


Insa, James o face sa isi piarda mintile, sa isi piarda sufletul si sa sa chinuie intre fidelitatea fata de Frank si dragostea tot mai mare fata de James.

Incearca de mai multe ori sa fuga, sa se intoarca in lumea ei, dar niciodata nu reuseste. Insa, cand ii marturiseste lui James adevarul, acesta o crede si chiar o ajuta sa se intoarca " acasa". Dar deja dragostea dintre cei doi este prea mare si Claire nu il poate parasi pe Jamie, renuntand la viata ei dinainte si alegand sa ramana cu el.

O alegere grea, pentru ca o asteapta o viata total diferita, in care tortura, vrajitoria si legendele sunt la ele acasa, in care e neputincioasa in fata multor lucruri si multor oameni, dar totusi, o viata fericita alaturi de Jamie.


Romanul este extraordinar, am savurat cele 800 de pagini. Nu ii lipseste nimic: de la actiune, dragoste si ura, magie, istorie, traditii, medicina. Pagina cu pagina, abia asteptam sa aflu mai departe povestea lui Claire si a lui Jamie.

Personajele au fost atat de umane, incat aproape ca ii vedeam langa mine, ii auzeam vorbind si tachinandu-se, ii simteam suferind si bucurandu-se.

" -Îți pare rău că nu te-ai însurat cu o fată din partea locului? am întrebat, cochetând.
- Dacă tu crezi că o să spun da în timp ce tu stai în fața mea cu o foarfecă de grădinărit în mână, a remarcat el, înseamnă că ai o părere foarte proastă despre inteligența mea. "

Claire este inteligenta, determinata si directa, pe cand Jamie este incapatanat ca un catar, un romantic ascuns in corpul unui razboinic, care a trecut prin multe. Amandoi au un simt al umorului care m-a facut sa zambesc, de multe ori, replicile dintre ei fiind savuroase.

Cei doi trec prin atat de multe intamplari groaznice impreuna, incat am stat cu inima cat un purice, de fiecare data cand lucrurile luau o intorsatura mai proasta.

Finalul a fost ca o zi de ploaie, binevenita dupa seceta. :)



Calatoarea este primul volum din Seria Outlander. Puteti achizitiona cartea, publicata la Editura Nemira, de aici.

Etichete: , , , , ,