Inceput si sfarsit - Hakan Gunday



Tocmai am terminat de citit cartea, care a aparut la Editura Univers. Nu stiu ce ar trebui sa va spun mai intai...ca mi-a placut sau ca m-a socat? Pentru ca le-a facut pe amandoua. 

Cartea ne aduce intr-o lume a musulmanilor, in fata unor adevaruri pe care le stim, dar totusi par greu de crezut. Este ca o lectie, ca o palma data de viata, pentru a ne trezi si a realiza prin ce drame trec unii dintre noi. Poate ca ne regasim cu totii in unele intamplari, sau poate ca nu...Ideea care mi-a ramas mie, dupa ce am terminat cartea, a fost ca suntem prea indiferenti fata de dramele altora, fata de viata in general.

Avem transpuse 2 povesti diferite: cea a lui Derdâ, o fetita de 11 ani si ce a lui Derda, un baietel de 11 ani. Ambele povesti de viata sunt socante, cutremuratoare, tulburatoare.

Derdâ, la cei 11 ani ai sai, este fortata sa se casatoreasca cu Bezir, care o tine inchisa 5 ani de zile intr-un apartament in Londra. Este batuta zi de zi si traieste intr-o groaza continua. La 16 ani, reuseste sa fuga de acasa, insa nu spre o viata mai buna. Nestiind cum sa traiasca inafara apartamentului sau, Derdâ isi alege anturajul gresit si incepe o viata de dependenta si prostitutie. 

Norocul se revarsa asupra ei insa, prin Anne, insotitoarea ei de la Centrul de dependenta, care o ajuta sa isi aleaga o cale in viata.


Derda traieste si el o drama, in paralel cu Derdâ, dar fara sa stie unul de existenta celuilalt. Sarac lipit pamantului, cu tatal in inchisoare, Derda isi castiga existenta de pe urma mortilor, spaland morminte. De frica de a nu fi dus la caminul de copii, ascunde tuturor moartea mamei sale, pe care o ingroapa chiar el in cimitir. 

Circumstantele il transforma intr-un criminal si ajunge sa faca 24 de ani de inchisoare.

In tot acest timp, destinele celor 2 s-au cautat, s-au intersectat, au fost menite sa se uneasca. Dar cum oare e posibil acest lucru? Cum vor trece peste dramele care i-au marcat?

O poveste socanta, trista, intriganta. Am iubit si am urat personajele, in acelasi timp. Am fost ingrozita de unele detalii si pe altele le-am citit cu mare placere. A starnit in mine sentimente contradictorii si, cu toate astea, nu am putut sa o las din mana.

Etichete: , , , ,